A „szimulált demokrácia” felszámolása alapvető érdek

A „szimulált demokrácia” felszámolása alapvető érdek

Demonstrálók Magyar Péter rendezvényén a Kossuth téren 2024. április 6-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Az elmúlt hónapok politikai változásai után ma már egyértelműen kimondható, az Orbán-kormány másfél évtizede tartó uralmának egyik fő tényezője nem érvényes többé: a Fidesz már nem „központi erőtér” a bal- és jobboldali ellenzékkel szemben. Az orbáni modell működésének három feltétele volt: a) az, hogy a parlamenti mandátumok nagyobb része egyfordulós választáson, egyéni választókerületekben dőljön el; b) az, hogy a Fidesz középen legyen a bal- és jobboldali ellenzék között; c) az, hogy képes legyen a három erő közül a legtöbb szavazatot megszerezni, amihez adott esetben akár bő egyharmad is elég lehet.

A modell kétszer tűnt megrendíthetőnek. Egyszer „matematikai okokból”. Az, hogy egy háromosztatú struktúrában az egyik erő országosan erősebb, mint a másik kettő bármelyike, nem jelenti azt, hogy ez így van az egyes választókerületekben is. Adott ponton úgy tűnt, hogy a Jobbik jó néhány vidéki körzetben egyedül legyőzheti a Fideszt, miközben a baloldal a városi kerületek nagy többségének megnyerésére volt esélyes. Mert egyik esetben a jobboldali, a másikban a baloldali ellenzék számíthatott a kormányváltást akarók szavazatainak jó 80 százalékára, Ilyen feltételek mellett a központi erőtér 45 százalékkal is elbukhatta volna a választást. Ezért kellett a kormánynak egészen brutális eszközökkel szétvernie a Jobbikot.

Másodszor akkor nyílt esély, amikor az önkényuralom egyre gátlástalanabb kiépítése miatt a jobb- és a baloldal közötti különbséget felülírta a kormánybuktatás szándéka, és ezért a (majdnem) egész ellenzék összefogással próbált alternatívát állítani. A kudarc egyik fő oka a nyilvánosságban is jól látható csatározás volt a különböző ellenzéki pártok között. A helyzet 2022 óta csak rosszabbodott; a mostani önkormányzati választáson alacsonyabb szintű lesz az együttműködés, mint 2019-ben.

• Hogy vesztette érvényét mostanra az orbáni modell egyik alapfeltétele?
• Mi segítené elő a gyengülő Fidesz hatalmának megőrzését?
• Miért beszél Magyar Péter az 1998-as Fideszről?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!