Teljes körű nemzetközi megfigyelő missziót küldenek a magyar választásokra

Teljes körű nemzetközi megfigyelő missziót küldenek a magyar választásokra

Szavazás 2018. április 8-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (OSCE/ODIHR) azt javasolja, hogy a magyarországi választásokat és népszavazás teljes körű, hosszú távú megfigyelő misszióval biztosítsák.

Az elmúlt hetekben egy négy tagú, választási szakértőkből álló testület tanulmányozta a magyarországi körülményeket öt napon keresztül és ennek alapján fogalmazták meg ajánlásukat. Ez azt jelenti, hogy körülbelül a választások előtt egy hónappal egy 18 tagú megfigyelő misszió érkezik Magyarországra és tanulmányozzák a kampány lefolyását, különös tekintettel például a médiában megjelenő tartalmakra. A választásra (és a népszavazásra) pedig egy 200 fős kontingens érkezik, akik szerte az országban felbukkannak majd.

A jelentés több körülményt is kiemel, amely miatt hosszú távú megfigyelést tartanak szükségesnek. Megemlítik az esetleges választói megfélemlítést és szavazatvásárlást, a választások médiavisszhangját, a kampányfinanszírozás átláthatóságát, a panasz- és fellebbezési eljárás eredményességét, valamint a népszavazás egyidejű megtartásának hatását mindezen szempontokra.

A szakértők számos olyan aggodalmat is felsoroltak, amelyeket az ellenzéki szerveztek, vagy a civilek és a média munkatársai fogalmaztak meg és ezek az egyenlő esélyekkel kapcsolatosak. Részletezik, hogy a kormánypárti sajtó koncentrációja, különösen a vidéki médiatér egyoldalúsága miatt a kormánypárti jelöltek sokkal több megszólalási lehetőséget kapnak. Talán mondani sem kell, hogy ezzel a kormányt képviselő tárgyalópartnerek nem értettek egyet.

A misszió feltárta azt is, hogy hiába fogalmaztak meg az előző választások tapasztalatai alapján ajánlásokat a kampányfinanszírozásra, a választási panaszok felülvizsgálatának nyilvánosságára vagy a pártoktól független választási megfigyelésre – ezeken a területeken semmi sem változott.

Korábban már magyarországi civil szervezetek, illetve 62 európai parlamenti képviselő is azt kérte az EBESZ-től, hogy teljes körű választási megfigyelést küldenek Magyarországra. Ilyen döntés az uniós tagállamok közül eddig még csak Bulgária esetében hozott a nemzetközi szervezet. Ugyan ez még csak ajánlás, de minden bizonnyal ezzel a tartalommal fog megszületni a végső döntés néhány napon belül.