Az EU igazságügyi biztosa támogatja, hogy nemzetközi megfigyelők legyenek a magyar választáson

Az EU igazságügyi biztosa támogatja, hogy nemzetközi megfigyelők legyenek a magyar választáson

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja az Európai Parlament plenáris ülésének harmadik napján Brüsszelben 2021. április 28-án (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság egészségügyi biztosa, Didier Reynders a napokban az European Movement International által szervezett videokonferencián elmondta, támogatja, hogy EBESZ vagy más nemzetközi szervezet megfigyelőket küldjön az áprilisi magyar választásokra – írja a Euronews. A biztos szerint mindez az EU hitelessége szempontjából is fontos: „ha a közösségnek igénye lehet arra, hogy harmadik országokban megfigyelőkkel kövesse figyelemmel a demokratikus folyamatokat, akkor az EU-n belül sem szabad elzárkózni az ilyesmitől”. 

Reynders megemlítette, hogy még a választás időpontja előtt megindulhat a jogállamisági eljárás Magyarország ellen, amennyiben az Európai Unió Bírósága február 16-ra tervezett ítéletében jóváhagyja a mechanizmust. A jogállamisági eljárás során, amennyiben megállapítják, hogy fennáll a rendszerszintű veszély az uniós pénzek vonatkozásában, felfüggeszthetik azok kifizetését. Tavaly az EU Bíróságának főtanácsnoka elutasította a magyar és lengyel kormány által felsorakoztatott érveket, márpedig a Bíróság általában a főtanácsnoki indítvánnyal egyező ítéletet szokott hozni. A szankciókról azonban az EU-monitor elnevezésű hírportál szerint a tagállamok képviselői döntenek később, jóval a választások után. 

Korábban húsz magyarországi civil szervezet jelezte az EBESZ felé, hogy szerintük veszélyben van a választások tisztasága, ezért kérik, hogy az EBESZ küldjön teljes választási megfigyelői missziót áprilisban Magyarországra.