Putyin után a török és a kínai külügy is gratulált az Orbán-kormánynak

Putyin után a török és a kínai külügy is gratulált az Orbán-kormánynak

Szijjártó Péter a török külügyminiszterrel (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kínai és a török külügyminiszter is telefonon gratulált Szijjártó Péternek a választási győzelemhez – a fideszes politikus erről a Facebook oldalán számolt be. Mint írta, Kína és Törökország súlya és szerepe is egyre nő az új világgazdasági korszakban, így hazánk érdeke továbbra is az eredményes együttműködés fenntartása ezekkel az országokkal a kereskedelem, a gazdaság és a beruházások terén. Mindkét kollégája – akiket egyben barátnak is nevezett – elkötelezett emellett, így megállapodtak, hogy a jövőben is a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért fognak dolgozni.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy komoly nemzetközi figyelem övezte a vasárnapi parlamenti választást, „hiszen az választ adott arra a kérdésre is, hogy sikerre tud-e vinni egy közép-európai ország huzamosabb időn keresztül egy szuverén, nemzeti érdeket érvényesítő, a külkapcsolataiban a kölcsönös tiszteletre alapozó politikai stratégiát”. A válasz pedig az, hogy igen.

A Magyar Hang már korábban beszámolt róla, hogy táviratban gratulált Vlagyimir Putyin a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor vasárnapi győzelméhez. Az orosz elnök azt írta, bízik benne, hogy „a nehéz nemzetközi helyzet ellenére” a kétoldalú partnerség további fejlődése teljes mértékben megfelel az orosz és a magyar nép érdekeinek.

Az MTI beszámolója szerint ugyancsak gratulált Janez Jansa jobboldali szlovén miniszterelnök, aki úgy fogalmazott: „Gratulálok Orbán Viktor és a Fidesz történelmi győzelméhez Magyarországért, Európáért és az egész szabad világért. Robert Fico korábbi szlovák kormányfő pedig úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nagyon egyértelműen Magyarország függetlenségére és gazdasági virágzására épített.

Választási percről percre közvetítésünket itt olvashatja!

Címkék: Szijjártó Péter