Szijjártó Péter szerint folyamatosan egyeztet az ellenzék az ukrán kormánnyal

Szijjártó Péter szerint folyamatosan egyeztet az ellenzék az ukrán kormánnyal

Szijjártó Péter a brüsszeli NATO-csúcson (Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Nemzet néven megjelenő újság szerint Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nemrégiben arról érdeklődött a budapesti ukrán nagykövetnél, Ljubov Nepopnál, hogy miként lehetne elősegíteni az ellenzék választási győzelmét. A lap nemzetbiztonsági értesülései szerint Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt stábja és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között meg is történt a kapcsolatfelvétel.

A lap azt állítja, hogy Kuleba azt követően kereste meg a budapesti ukrán diplomatát, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a március 21-i brüsszeli, külügyminiszteri tanácskozáson bejelentette: Magyarország nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnába, és nem is enged át ilyen szállítmányokat az ország területén.

Az Ukrajnában zajló háborúval és az újság állításaival is foglalkozott a kormány mai ülésén – számolt be Szijjártó Péter a közösségi oldalán. Azt mondta, hogy a lap cikkében foglaltak megfelelnek a valóságnak. Úgy fogalmazott, hogy a „magyar baloldal csúnyán lebukott”, mert „folyamatos egyeztetés van” a baloldal és az ukrán kormány képviselői között. Szerinte az ellenzék ígéretet tett arra, hogy ha ők kormányoznának, akkor azonnal döntenének fegyverek szállításáról Ukrajnába. És azonnal megszavaznák az Európába és Magyarországra irányuló kőolaj- és földgázszállítások szankcióját is – jelentette ki a fideszes külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemzetközi megszólalásai visszaigazolják ezeket az állításokat. Azt is mondta, hogy az ukrán elnök folyamatosan támadja a magyar kormányt a döntéséért. Hozzátette, hogy Ukrajna szempontjából érthető az ukrán elnök nyilatkozata, hiszen az lenne az érdeke, hogy minél több fegyvert kapjon az ország. Ám a magyar külügyminiszter szerint ez ellentétes Magyarország érdekével.

Zaránd Péter, az Egységben Magyarországért sajtófőnöke az ukrán kormánnyal való kapcsolatfelvétel hírére úgy reagált a Telex.hu érdeklődésére, hogy az állítás „egyszerű csúsztatás”, illetve figyelemelterelés arról, hogy orosz hekkerek feltörték a külügyminisztérium számítógépes hálózatát. Hozzátette: „Márki-Zay Péter Twitter-posztja, ahogyan semmilyen háttértárgyalása sem jelent biztonsági kockázatot a magyar emberek számára”.