Levélszavazatok: az NVB elutasította a panaszokat, állításuk szerint nincs joghatóságuk a határokon túl

Levélszavazatok: az NVB elutasította a panaszokat, állításuk szerint nincs joghatóságuk a határokon túl

Országos pártlistás szavazólap mintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén 2022. március 3-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A választási eljárási törvény Magyarország területére terjed ki, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem vizsgálhatja a Romániában szeméttelepen talált levélszavazatok ügyét – döntött az NVB vasárnap délutáni ülésén.

Az NVB-hez Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő fordult kifogással. Mint beadványában írta, kitöltött és elégetett szavazólapokat találtak Marosvásárhely közelében. A bizottság előtti meghallgatásán Hadházy Ákos azt kérte, hogy az NVB semmisítse meg a levélszavazás eljárását és ismételtesse meg a szavazást. Azt mondta, nem létezik két választás, egy magyarországi és egy a határon túliaknak, az utóbbi a magyarországinak szerves része és ha a határon túliak szavazásának biztonságát nem tudja garantálni az NVB, akkor meg kell ismételtetnie az egész a szavazást és az NVB-nek is „fel kell állnia”.  

Az NVB 9:4 arányban úgy döntött, elutasítja a kifogást. Határozatában a testület arra hivatkozott, hogy a választási eljárási törvény Magyarország területére terjed ki, így az NVB hatáskör hiányában nem vizsgálhatja ismeretlenek Románia területén kifejtett tevékenységét. Az eset nyilvánosságra kerülése után az NVI feljelentést tett az ügyben.  

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az NVB ülésén egy jogorvoslat elbírálása során elmondta: eddig az NVI-hez 225 ezer levélszavazat érkezett vissza, az ellenőrzés során 43 olyan borítékot találtak, amelynél a válaszborítékot a Magyar Posta biztonsági okokból, a saját szabályzatának megfelelően átlátszó borítékba csomagolta át. Hozzátette: a posta átcsomagolásait egyelőre nem bontották fel. Megvárják az összes levélszavazat beérkezését, és az összes ilyen átcsomagolt válaszborítékot külön gyűjtik és a jelölőszervezetek delegáltjaival együtt vizsgálják meg és döntik el, a sérülés mértéke hogyan befolyásolja a válaszboríték érvényességét.

Nincs két szavazás, csak egy magyarországi szavazás van – kommentálta a Párbeszéd szóvivője, Újbuda alpolgármestere a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elégetett levélszavazatokkal kapcsolatos határozatát az ellenzéki pártok budapesti eredményváró rendezvényén. Barabás Richárd felvetette: ha az NVB-nek nincs, akkor kinek van joghatósága a magyarországi választásokon, amelyek határon túli levélszavazatok bevonásával zajlanak.

Azt mondta, arról döntenek a választók, hogy keleti, putyini irányba menjen-e az ország tovább, mint ahova Orbán Viktor az elmúlt 12 évben kormányozta Magyarországot, vagy forduljon oda, ahova tartozik, nyugatra, a demokráciába, a szabadságba. Közölte, az eddigi részvételi adatokat roppant biztatónak tartják, "de a meccs még nincs lefutva".

Az NVB-hez vajdasági magyar állampolgárok is panasszal fordultak, akiknek a szavazólapjait tartalmazó levélcsomagját a szerb posta helyett a magyar politikához, azon belül is a Fideszhez köthető szervezetek – a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), illetve a Cordia Minoritatis Hungariae (CMH) alapítvány aktivistái vitték ki. A döntés az ő esetükben is ugyanaz lett – írta a 444.

Választási percről percre közvetítésünket itt olvashatja!