Orbán Viktor és a nagy blöff

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Soha nem hazudok a magyaroknak, hazudta még 2012-ben Orbán Viktor kormányfő egy német lapnak. Azóta százával szedték össze különböző orgánumok azokat az eseteket, amikor a miniszterelnök lódított, mellébeszélt, füllentett – kinek hogy tetszik. Amikor azt állítja a Felcsútról a Várba települt ember, hogy összesen 742 ezer forint megtakarítása van, hogy az ő kormányzása alatt márpedig külföldiek nem vehetnek termőföldet, hogy ő a multik helyett a magyar vállalkozások oldalán áll vagy éppen Dózsa László ’56-os hős, akkor ez mind nagyon kellemetlen, ám egyik ilyen hazugság sem írja le a rendszert a maga valójában. Ugyan ha tucatszám tesszük egymás mellé ezeket a kínos orbáni idézeteket, kirajzolódhat, hogy egy kóros hazudozó vezeti az országot, de még így sem értük tetten a hatalma zálogát jelentő legnagyobb blöfföt.

Ami nem más, mint a gyűlöletkampány: a migráció és az állítólagos Soros-terv köré épített hadjárat. Amiről persze minden jóérzésű és gondolkodni tudó ember tudja, hogy kamu, ám most mint koronatanú előállt az egyik kommunikációs guru, aki ezt az egész hazugságcunamit kitalálta. Úgy hívják: George Eli Birnbaum. Az ő mentora, majd üzlettársa volt a 2017-ben elhunyt republikánus stratéga, Arthur Finkelstein, aki a Nixon-érától az Orbán-rezsimig egy sor félelemkeltő és brutális eszközökkel élő kampány nagymestereként vált ismertté. Birnbaum egy svájci lapnak kerek perec elmondta, hogy meg kellett találni azt a személyt, aki ellen uszítani lehet a választókat. Orbán Viktor feltétlenül megbízott Finkelsteinben, ezért nem volt nehéz meggyőzni arról, hogy Soros György legyen az új ellenség. (A gurut és Orbánt – Soros másik fő ellensége – Benjamin Netanjahu hozta össze.)

Orbán és Soros - a kész átverés show | Magyar Hang

Az egyik ötletgazda rántotta le a leplet a tökéletes ellenség, Soros György elleni kampány hátteréről, annak valóságtartamáról. Az általunk megkérdezett szakértő szerint ennek ellenére marad a sorosozás.

A kampányt tökéletesen felépítették és nem szégyellték magyar adófizetők milliárdjait elverni rá. A módszer működik, fél Magyarország ma is a migránsoktól retteg és mélyen megveti Sorost, akinek ármányától senki más nem védheti meg a hazát, csakis Orbán Viktor. Kár lenne tagadni, a gyűlöletkampány előtt népszerűségvesztéssel küzdő miniszterelnök felismerte a migrációban rejlő veszélyeket, miközben több ellenzéki képviselő még álproblémáról beszélt. Pedig nem az, valóban nem.

Csakhogy ma már szó sincs tömeges népvándorlásról, sem arról, hogy komolyan vehető pártok kerítést bontanának, betelepítenének. Hiába született erről társadalmi és politikai konszenzus – még ha árnyalatokkal is –, a gyűlöletkampány nem fullad ki. Kevesen hihették, hogy a Soros-téma évekig kitart, de Orbánnak és Finkelsteinnek igaza lett, a lakosság jelentős része tényleg ijesztő mértékben manipulálható. Orbánnak a nagy blöffhöz egyre nagyobb médiahátszele lett, sok hazugsága egyike, hogy még ma is az ellenzéki sajtó túlsúlyáról beszél. A közmédia csicskasorba állítása, a megyei lapok megkaparintása, állami hirdetésekkel kitömött színes szennylapok országos terjesztése és a plakáthadjárat révén arról a tényről is elterelték az Orbán-hívek figyelmét, hogy míg Soros György nulla migránst hozott Magyarországra, addig a valódi menekültek felé irgalmat nem ismerő kormány több mint húszezret. Az ezt lehetővé tevő kötvénymutyi pedig offshore érdekeltségeket hizlalt százmilliárdra tehető haszonnal.

A Nagy Fidesz-varázslat | Magyar Hang

Nem értek a modern politikai kommunikációhoz, de nekem, mint persze nem célközönségnek, sántít a rabszolgatörvény elleni tüntetésekre adott kormányzati reakció.

A nyugdíjátutalás csúszása jó példa: a rendszer már sosem kér senkitől elnézést. De ezen túlmenően megmutatkozott az is, hogy ha bármilyen – még ha „csak” technikai jellegű – probléma is keletkezik, a lakosság nem számíthat korrekt tájékoztatásra sem az állami szervek, sem a propagandává silányított közmédia részéről. A hazugságipar tényleg egyre ijesztőbb méreteket ölt. Mára nemcsak a korrupció, hanem vele kéz a kézben a hazugság vált a Fidesz legfőbb politikájává, Orbán Viktor pedig a két lábon járó fake news gyárrá. Közben hívek tapsolnak, bólogatnak, és az egészből mit sem értenek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/3. számában jelent meg, 2019. január 18-án.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/3. Magyar Hangban? Itt megnézheti.