Válasszunk okosan!

Válasszunk okosan!

Az EP-választás szavazólapmintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 2-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap európai parlamenti választásokat tartanak hazánkban. Egyéves, a tavaly bezárt Magyar Nemzet szellemiségét tovább vivő szerkesztőségünk életében is fontos pillanat: ez az első általános választás, országos kampány, amelyről beszámolhatunk, s amelynek eredményét elemezhetjük majd.

Fontosnak érezzük, hogy világossá tegyük olvasóink és rajtuk keresztül reményeink szerint a magyar polgárok széles köre számára a véleményünket a választással kapcsolatban. Nem a sorok között üzengetve, hanem határozottan letéve a voksunkat. Cicero szavaival: „legyen mindenkinek a homlokára írva a közügyekről való vélekedése”, azaz mi is kertelés nélkül elmondjuk, mit gondolunk a választásról, a magyar érdekekről és Európáról.

Mindenekelőtt azt javasoljuk olvasóinknak, a magyar választóknak, hogy menjenek el szavazni. Az urnák elé járulva pedig az általuk legszimpatikusabbnak vagy ha úgy tetszik: a legkevésbé ellenszenvesnek tartott ellenzéki párt listájára adják a voksukat. Mi úgy véljük, érdemes olyan pártra szavazni, amely nem kötődik a 2010 előtti kormányokhoz, illetve nem feltételezhető róla, hogy összejátszik a hatalommal. A döntésnél érdemes mérlegre tenni a listákon szereplő politikusok alkalmasságát is.

Kötöttfogás: Csak a Fidesz | Magyar Hang

Eddig a szerény javaslat, most pedig a mellette szóló legfontosabb érveket próbáljuk összegyűjteni. Először is ki kell mondani, hogy ezt a választást meg fogja nyerni a Fidesz, nem a kormány stabilitása a tét. Az is előnyt jelent a kormánypárt számára, hogy a rá leadott egyetlen szavazat sem hullik a semmibe. Már az is ellenzéki sikernek számítana, ha a kormányerő nem növelné jelenlegi európai parlamenti mandátumainak számát, az pedig egyenesen meglepetés lenne, ha a szavazatok kevesebb, mint a felét szerezné meg.

Mégis hasznos volna, ha a Fidesz politikáját elutasítók a szavazatukkal fejeznék ki a véleményüket, ha már van erre lehetőség.

Bármennyire is tisztességtelen, szélsőségesen egyenlőtlen feltételek mellett zajló kampány előzte meg ezt a választást, a távolmaradás csak ront a helyzeten. Az esélyek valóban nem túl biztatóak, de a semmiből biztosan nem lesz semmi. Minden egyes ellenzéki párttal szemben hosszan lehetne sorolni a jogos kritikákat, de talán megkönnyíti a döntést, ha tudjuk: a mostani választás nem a kormányzásról, nem a kormányképességről szól. Hanem például arról, hogy a Fidesz mekkora biztatást, megerősítő visszacsatolást kap agresszív, minden tőle független, autonóm szervezetet, kezdeményezést ellenségként kezelő politikájának folytatásához.

Keresztény vagyok, fideszes voltam - Kire szavazzak? | Magyar Hang

A miniszterelnök alkotmányos korlátokat a gyakorlatban légiesítő túlhatalmának korlátozása nemzeti érdek. Ennek szerény eszköze az ellenzékre leadott szavazat.

A magyar társadalom többsége osztja a kormány bevándorlásellenes álláspontját, ugyanakkor erősen EU-párti is. A bevándorlás miatt nem érdemes a Fideszre szavazni, hiszen a lényeget tekintve az ellenzék sem képvisel mást, s csendben így is befogadunk – szerintünk egyébként helyesen – az uniós kvótajavaslattal nagyjából egyező számú menekültet. A propaganda eközben elfedi, hogy a kormány a nagytőkével karöltve lényegében a vendégmunkások betelepítésének fő szervezője. Az uniópárti szavazó jól teszi, ha a Fidesz ellen voksol. A Strache-botrány világosan megmutatta, hogy a radikális pártok Orbán Viktor által is szervezett szövetsége a maga romlottságával, az EU-t orosz és/vagy amerikai érdekeket követve gyengítő törekvéseivel nem jelent vonzó alternatívát az uniós politika számos okból bírálható fősodrával szemben. Nem volna bölcs szó nélkül hagyni a jogállami kritériumok semmibevételét, a felzárkózásra adott pénzek felhasználása körüli irdatlan korrupciót sem.

Csak a Fidesz? | Magyar Hang

Lehet, sőt szükséges is az ellenzéki politika gyökeres megújításáról gondolkodni, ezért cselekedni, de választani vasárnap csak a létező pártok közül lehet. Fontos lenne, hogy látszódjék: a Fidesz mellett mások is vannak a pályán. Arra kérjük tehát a tisztelt választót, hogy legyen okosabb a pártoknál.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/21. számában jelent meg, 2019. május 24-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/21. számban? Itt megnézheti!