Hat államban folyik a küzdelem, Biden esélyei egyre jobbak

Hat államban folyik a küzdelem, Biden esélyei egyre jobbak

Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje támogatóihoz beszél egy kampányrendezvényen Floridában (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szerdai, kifejezetten kiélezett küzdelem folytatódik ugyan csütörtökön is, de jelenleg már kisebb csoda kellene ahhoz, hogy ne Joe Biden legyen az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke. Hat állam eredményére várunk még, a szavazatokat folyamatosan számolják, a demokrata jelöltet pedig kifejezetten segíthetik a levélben leadott voksok. Bár szerda reggel még úgy tűnt, Trump lesz a befutó, és a jelenlegi elnök be is jelentette a győzelmét, de a nap során aztán változott a helyzet, és Biden annyira felzárkózott, hogy majdhogynem biztossá vált a fordulat.

Van viszont, ahol Biden vezet hajszálnyival, és a milliárdos elnöknek jó esélye van átvenni a vezetést. Ilyen Nevada, ahol csütörtök reggel a demokrata induló 7647 vokssal vezetett. A különböző elemzések szerint viszont inkább demokrata területekről jönnek már be innen szavazatok. Eredmények késő délutánra várhatóak. Továbbá Arizonában is van még esélye a jelenlegi elnöknek fordítani, míg Alaszkában egyértelműnek tűnik az első helye. Szerdán egyébként többen már szinte kihirdették Biden arizonai győzelmét, de az előnye aztán 79 ezer szavazatra zsugorodott, amit még bőven behozhat Trump.

Georgiában Trumpnak 28 ezerrel több voksa van. Ugyanakkor hátra van még több tízezer szavazat, és Biden erős favorit, tehát történhet még változás. Szerdán még egyértelműnek tűnt ezeken a helyeken Trump győzelme, de erős hajrával mindegyik helyen feljött Biden, így egyre kevesebb az esélye Trumpnak, hogy a szavazatok újraszámoltatásával és a választási eredmény megkérdőjelezésével bármit is elérhet.

Pennsylvaniát nagyon vitte Trump, de jókora előnye fokozatosan apadt. Volt, hogy hétszázezerrel vezetett, ez mostanra már csak 164 414. Persze, ez sem kevés, de a jóslatok Biden befutását sejtetik már, és így azt, hogy a demokrata induló a szükséges 270 helyett 290 elektorral fog bírni.

Magyar idő szerint csütörtök hajnalra Észak-Karolinában már a szavazatok 96 százalékát megszámlálták, és Trumpé az első hely 76 737 vokssal. Michigant is Wisconsint viszont behúzta Biden azok után, hogy Hillary Clinton elbukta őket 2016-ban.

Jelenleg tehát közelebb állunk Biden elnökké választásához, mivel Trumpnak Georgiát, Pennsylvaniát, Észak-Karolinát és Arizonát is vinnie kellene a győzelemhez.

Ahogy a verseny szorosabbá vált, úgy kezdte Trump követelni, hogy állítsák le a szavazatok számlálását, továbbá megkérdőjelezni a levélben leadott voksok hitelességét. Az elnök azt is megjegyezte, meglepő, mennyi demokrata szavazatot találnak hirtelen. Csakhogy korábban épp ő kérte a híveitől, hogy mindenképpen személyesen szavazzanak, ne pedig levélben, mert azzal szerinte könnyebb csalni. Így kevésbé meglepő, hogy levélben inkább a Biden-pártiak voksai érkeznek.