10 milliárdnyi kötelezettsége van Újpestnek

10 milliárdnyi kötelezettsége van Újpestnek

Az újpesti képviselő-testület ülése (Fotó: Déri Tibor polgármester Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben az Újpest éléről leköszönt Wintermantel Zsolt büszkén nyilatkozta a választások után, hogy 9 milliárddal adta át az önkormányzati kasszát, mostanra kiderült, hogy mindemellett a kerületnek milyen összegű kötelezettségei vannak. A legfrissebb számok szerint a még idén, vagy éppen a következő években kifizetendő számlák és egyéb vállalások összege eléri a 10 milliárd forintot – tudta meg lapunk a kerület alpolgármesterétől.

Trippon Norbert elmondása szerint az önkormányzat gazdálkodásának átvizsgálása már olyan szintre jutott, hogy pontosan látják, éppen mennyi pénzből gazdálkodhatnak és mekkora összeg az, amelyet rövid- vagy hosszútávon, de ki kell fizetniük. Zajlik még az átvilágítás, de a főbb tételek és az irány azért egyértelműen látszik.

Újabb politikus hagyja ott az MSZP-t | Magyar Hang

A politikus több példát is említett arra, mik várnak rájuk. Ilyen például, hogy a kerület előző, fideszes vezetése kötelezettséget vállalt egy földszintes irodaház építésére összesen félmilliárd forintért. Ez azt jelenti, hogy a kivitelezés ára négyzetméterenként eléri a 1,2 millió forintot, ami lényegében egy luxuslakás áraival vetekszik. Ennek az összegnek a zömét a szerződés szerint az önkormányzatnak a következő évben kell kifizetni.

Trippon

Norbert beszámolt egy kisebb tételről is: az október 13-i

választásokat megelőző pénteken az önkormányzat megrendelt egy

30 milliós rendezvényt, a voksolás után néhány nappal erre ki

is fizettek 5 millió forint előleget. A szerződés itt is alá van

már írva.

Egyelőre nem adja vissza a korábbi alpolgármester a Dunaújvárosból elvitt winchestert | Magyar Hang

Mindeközben kiderült az is, hogy az előző vezetés a költségvetésben nem gondoskodott a bölcsődei, óvodai és szociális ágazatban dolgozók karácsonyi jutalmáról, erre 150 milliót kell átcsoportosítani. Ugyanígy nem volt betervezve a helyi SZTK ápolóinak és dolgozóinak jutalma, valamint a működéséhez szükséges 118 millió forint. Erre szintén el kell különíteniük pénzt. A polgármesteri hivatal dolgozóinak honoráriumára pedig azért kell most 77 milliót „találni”, mert a tervezett összeg nagyjából dupláját ki kellett fizetniük a választások után lelépett negyven ember után. Az alpolgármester magyarázata szerint azért is szükség van a dolgozói jutalmakra, hiszen az érintett alkalmazottak közül vannak olyanok, akiknek a nettó keresete még a 150 ezer forintot sem éri el, így nyilvánvalóan a karácsonyi plusz pénz nekik rendkívül fontos.

Az önkormányzat most azon dolgozik, hogy az indokolatlan kötelezettségvállalásokat megpróbálják leépíteni és azt kérték az önkormányzati cégek vezetőitől is, hogy a felesleges vagy túlárazott megrendelések esetében tegyenek ugyanígy.

A témáról írt a 24.hu is, a portálnak a fideszes Molnár Szabolcs – többek között – azt mondta, a karácsonyi jutalmak korábban sem szerepeltek soha a büdzsében, mert azokról akkor döntöttek, amikor a vártnál jobban alakult a pénzügyi helyzet. Trippon Norbert erre lapunknak azt monda, attól még, hogy nem volt betervezve, a forrását elő kell teremteni.