Vörösiszapper: letöltendőt kapott két vezető, a többiek felfüggesztettet

Vörösiszapper: letöltendőt kapott két vezető, a többiek felfüggesztettet

A vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásának ítélethirdetése a Győri Törvényszék tárgyalótermében 2019. február 4-én (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tíz ember, köztük az első- és másodrendű vádlott bűnösségét mondta ki a vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásában a Győri Törvényszék hétfőn. Öt vádlottat felmentettek.

A bíróság B. Zoltánt két év hat hónap, D. Józsefet pedig két év végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte. A harmad-, negyed-, ötöd-, hatod-, nyolcad- és tizennegyedrendű vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, a hetedrendű pénzbüntetést, a tizenharmadrendű pedig megrovást kapott. Minden vádpont alól felmentett a törvényszék öt vádlottat.

2010. október 4-én szakadt át a vörösiszap-tározó gátja, a katasztrófában tíz ember halt meg és több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.