Uniós pályázati pénz segítségével telepítik át a fóti gyermekotthont

Uniós pályázati pénz segítségével telepítik át a fóti gyermekotthont

A fóti gyermekközpontnak otthont adó Károlyi-kastély (Fotó: Wikipédia/Kovács Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fóti gyermekközpont bezárását kezdettől fogva azzal a mesével próbálja eladni a kormány, hogy az intézmény azon nagy, korszerűtlen és elzárt tömegotthonok egyike, amelyek kiváltásra szorulnak. Az ott gondozott gyermekeket a tervek szerint nevelőszülőknél, vagy kisebb, korszerűbb, településbe integrált lakásotthonokban helyezik el. Vagyis Fót bezárása = kitagolás. Ezt hallgatjuk évek óta. De hazudnak – olvasható Szél Bernadett független országgyűlési képviselő blogjában.

Ahogy arra a politikus felhívta a figyelmet, a kormány már eddig is sokszor hivatkozott uniós pályázatokra, merthogy döntően uniós forrásokból zajlik a férőhelykiváltás. Az egyik ilyen a 2016-os EFOP-2.1 .1-16 számú pályázati konstrukció, ami a gyermekotthonok kiváltására, korszerűsítésére, illetve hiányzó gyermekotthoni kapacitások létrehozására biztosít forrásokat 4,5 milliárdos keretösszeggel. 

Ám ez a pályázati kiírás csak egy keretdokumentum, ami például meghatározza azokat a szakmai feltételeket, amelyek mellett befogadható egy pályázat, és az elvárásokat, amiket teljesítenie kell. A gyermekvédelmi törvénnyel összhangban a pályázat célja a kis férőhelyszámú, településbe integrált lakásotthonok létrehozása intézménykiváltással, meglevő lakásotthonok korszerűsítése és a speciális, illetve befogadó gyermekotthoni kapacitások fejlesztése. 

„Tovább keresgéltem: az EMMI roppant segítőkészen (nem) azt írta, ha a konkrét pályázatra vagyok kíváncsi, ott a palyazat.gov.hu oldal - meg is találtam az EFOP-2.1.1-16-2017-00023 azonosítószámú, "ZEG-ZUG speciális otthon” név alatt futó pályázatot. Ez 224 millió forintból valósul meg, és ebből Zalaegerszegen 3x8 fős lakásotthont hoznak létre, Kalocsán pedig egy 8 férőhelyes, intézményen belüli bővítés történik. Ugyebár ez az a pályázat, amire a kormány hivatkozni szokott, és aminek megvalósulását magam is nyomon követtem. De most jön a lényeg. Amit a projekt összefoglalójában ír a pályázó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF), az konkrétan önleleplezés. Szépen leírják, hogy egyre nagyobb az igény a speciális, illetve kettős szükségletű gyermekeket ellátó férőhelyekre. Kevés a speciális nevelőszülő (mint kiderítettem, 15 van összesen az országban), a speciális gyermekotthoni kapacitások pedig nem elegendőek. 2016-ban a legsúlyosabb állapotban levő fiatalokat ellátó, 5 országos hatáskörű központi speciális gyermekotthon 216 férőhelye többségében teljes feltöltöttséggel működött” – olvasható a képviselő blogján. 

A KDNP javaslatára területet vesznek el a fóti gyermekvárostól | Magyar Hang

Immár dokumentumokkal lehet bizonyítani, hogy a kormány 2017-ben indult projektjének - amire már 200 millió forint támogatást adott - főszereplője, egy lovasterápiás egyesület lecsíp egy darabot a fóti gyermekközpont területéből. Ugye, az eddig is tudható volt, hogy a gyönyörű ősparkban fekvő gyermekközpont a kormány célkeresztjébe került, ám az ezzel kapcsolatos terveikről eddig nem nagyon kerültek napvilágra tények.

Szél Bernadett közlése szerint 2016 decemberében is 49 gyermek várt arra, hogy központi speciális gyermekotthoni elhelyezést kapjon. Nem véletlen, hogy a fenntartó kerek perec kimondja, akkora a férőhelyhiány, és annyi gyermek vár központi speciális ellátásra, hogy nem szabad megszüntetni egyetlen férőhelyet sem.

Ugyanakkor kormánydöntés született a fóti Károlyi

István Gyermekközpont által, az intézmény jelenlegi székhelyén biztosított

otthont nyújtó ellátások és utógondozói ellátás legkésőbb 2018. július 31-éig

új helyszíneken történő megszervezéséről. Ez pedig azt jelenti, hogy a fóti

Gyermekközpont bezárásáról hozott titkos kormányhatározat miatt a

fóti Károlyi István Gyermekközpont Speciális Gyermekotthonában megszűnő

férőhelyeket (32 férőhely) pótolni kell. A férőhelybővítésre

legalkalmasabb az EMMI Speciális Gyermekotthoni Központ, Általános Iskola és

Szakiskola zalaegerszegi és kalocsai telephelye.

Ez azért érdekes, mert mindkét említett intézmény már most 48 férőhellyel működik, vagyis a bővítéssel Zalaegerszegen 72-re, Kalocsán 56-ra emelkedik a férőhelyek száma. Mindezt úgy, hogy a vonatkozó kormányrendelet szerint legfeljebb 40 fő helyezhető el egy speciális gyermekotthonban. Igaz, van egy kiskapu a rendszerben: ha szakmai egységekre bontják az intézményt, minden egység külön gyermekotthonnak minősül.  

Az SZGYF-es pályázati összefoglalóból világosan kiderül, hogy – ahogy a független képviselő blogbejegyzésében fogalmaz – nincs itt szó semmiféle kitagolásról. A kieső gyermekotthoni férőhelyek nem kiváltásra, hanem „pótlásra” kerülnek, és mivel csak két szóba jöhető intézmény van az egész országban, ami a fótihoz hasonló szükségletű fiúkat fogad, Zalaegerszeget és Kalocsát bővítik – mégpedig uniós pénzből. Holott az uniós pályázati kiírás nem tesz lehetővé olyan férőhelybővítést, ami változatlanul hagyja a speciális férőhelyek számát, miközben nem valósít meg kitagolást sem.  

Szél szerint egyértelmű tehát, hogy politikai és nem szakmai döntést hoztak a fóti otthon bezárásáról. A Fót sorsáról rendelkező titkos kormányhatározat valójában egy ingatlanról hozott döntés a gyermekvédelmi szempontok totális figyelmen kívül hagyásával. A kormánynak kellett az ingatlan, ezért úgy döntött, hogy kirakja az ellátásra szoruló gyermekeket Fótról. Ugyanakkor ismét bebizonyosodott, miként él vissza a kormány az uniós pénzek felhasználásával.

A független országgyűlési képviselő megvizsgálja a lehetséges jogi lépéseket is.Mint írta, a gyermekek sorsa továbbra is bizonytalan: a speciális szükségletű gyermekek férőhelyeinek „pótlása” már megtörtént, de hogy találnak-e kellő számban szakembereket, nem valószínű. A különleges szükségletű gyermekek ellátásáról továbbra sincs semmi hír, ahogy a kísérő nélküli kiskorúakéról sem. Az intézmény jelenlegi és korábbi, a park területén élő dolgozóinak sorsa is nyitott kérdés.