Tiszta Budapestért tüntetnek a környezetvédők

Tiszta Budapestért tüntetnek a környezetvédők

(Fotó: Oláh Dániel/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma délután háromnegyed ötkor a tiszta Budapestért tüntetnek a Szabadság híd budai hídfőjénél a főváros levegőjéért aggódó polgárok az Extinction Rebellion szervezet rendezésében.

– Szeretnénk mindenkit egyéni cselekvésre is sarkallni, ezért június 19-re a légszennyezettség súlyos mértékére való figyelemfelhívó akciót szervezünk. Ennek során a dugóban ücsörgő autósok figyelmét szeretnénk felhívni a közlekedési alternatívákra, melyek nem csak környezetbarátabbak, de a legtöbb esetben gyorsabbak és olcsóbbak is – írja a Extinction Rebellion közleménye.

A szervezet erőszakmentes, de határozott lázadásra hív fel a küszöbön álló ökológiai katasztrófába gondolkodás és felelősségvállalás nélkül rohanó társadalmi, politikai és gazdasági intézményeinkkel szemben.

A mai rendezvény apropóját a Greenpeace Magyarország felmérése adja, amely szerint Magyarországon mintegy 13 ezer ember hal meg a légszennyezés következtében. Az Európai Unióban a legegészségtelenebb levegőjű országok közé tartozunk, Bulgária után nálunk a legrosszabb a helyzet. A fővárosiak pedig a légszennyezettséget tartják a legfontosabb környezetvédelmi problémának Budapesten.