Hadházy Ákost adattörlésre kötelezték, politikai zsarolást lát a döntés mögött

Hadházy Ákost adattörlésre kötelezték, politikai zsarolást lát a döntés mögött

Hadházy Ákos az Európai Ügyészséghez való csatlakozás érdekében indított aláírásgyűjtés egyik standjánál (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét egy példa arra, hogy az Orbán-rezsim politikai célokra használja az elvileg független intézményeket – írta Facebook-oldalán Hadházy Ákos. A független parlamenti képviselő elmondása szerint Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke kötelezett őt arra, hogy töröljön minden, az Európai Ügyészségért folytatott kampányban gyűjtött adatot. Mivel az íveket már megsemmisítették, a törlési kötelezettség az e-mail címlistára vonatkozik, mivel a NAIH elnöke szerint jogalap nélkül kezelik a személyes adatokat.

Aláírásgyűjtés: Péterfalvi aggódik, Hadházy szerint képtelen mondatokat adtak a NAIH-elnök szájába | Magyar Hang

Aggódik a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért gyűjtött aláírásokkal kapcsolatban. Az adatvédelmi vezető a Magyar Nemzet néven megjelenő napilapnak mondta: 680 ezer magyar állampolgár személyes adatai juthattak az Európai Unión kívülre azáltal, hogy adatfeldolgozóként külföldi cégeket vontak be.

– Érdekes, hogy amikor a gyűjtés elején beküldtük az adatvédelmi tájékoztatót, nem volt vele probléma, de miután sikeres volt a kampány, hirtelen aggályos lett – fogalmazott Hadházy. – Péterfalvi levelét jelenleg is szakjogászokkal vizsgáljuk, de azt laikusként is el tudom mondani, hogy mélységesen igazságtalannak találjuk. Ezek szerint semmilyen politikai közösséget nem lehet építeni, nem lehet a velünk egyetértő emberekkel kommunikálni, még akkor sem, ha ők maguk, saját kezükkel adják meg az e-mail címeket – tette hozzá a politikus, aki bejegyzését a Kubatov-listával zárja. Véleménye szerint a kormánypárti adatbázissal a „hatóság 2012 óta nem hajlandó érdemben foglalkozni”. – Péterfalvi vagy prostituálódott, vagy zsarolják – írta Hadházy.

Megkerestük az ügyben Péterfalvi Attilát, aki a Magyar Hangnak elmondta, kettős célú aláírásra van lehetőség, vagyis a petíciós szándék mellett az aláírásgyűjtő kapcsolattartási célból is elkérheti az adatokat, ez esetben az email-címeket. Az adatok azonban nem voltak szétválasztva, így nem volt lehetőség arra, hogy az érintettek külön-külön járuljanak hozzá azok megadásához. Emellett a tájékoztatás sem volt megfelelő Péterfalvi Attila szerint, így az adatkezelési jogalapnál van probléma, hiszen az érintettnek hozzájárulása csak akkor érvényes, ha az önkéntes, megfelelő tájékoztatáson alapul és a szándék határozott kinyilvánításával jár együtt. Az, hogy valaki elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót, nem egyenértékű azzal, hogy hozzájárul az adatai kezeléséhez. Az Európai Ügyészségért folytatott aláírásgyűjtés esetén a fentiek hiánya miatt vált szükségessé az adatok megsemmisítése.

A Kubatov-lista kapcsán Péterfalvi Attila elmondta, a két ügynek semmi köze nincs egymáshoz, Hadházy Ákos politikusként megteheti, hogy összemossa a kettőt, a hatóság azonban nem járhat el így.

Hadházy: Ki kell mondani, hogy nem fogadjuk el a játékszabályokat | Magyar Hang

Szombat délután háromra hirdette meg az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért folytatott kampány záróeseményét Hadházy Ákos, Márki-Zay Péter és a Momentum Mozgalom. Az EP-kampányt is értékelő rendezvényt az MTVA Kunigunda úti székházához szervezték, ahol a felszólalók mellett meglepetésprogramot is ígértek.

Hadházy Ákos idén júniusban jelentette be, hogy 680 000 aláírás gyűlt össze azért, hogy Magyarország is csatlakozzon az uniós támogatások felhasználása felett őrködő Európai Ügyészséghez. – A magyarok kinyilvánították, hogy nem kérnek a korrupcióból, és támogatják a csatlakozást az Európai Ügyészséghez – hangsúlyozta akkor a politikus, aki szerint a kormány nem érvelhet azzal, hogy a magyarok elutasítják a csatlakozást. – Jelenleg csak a kormány és a Fidesz vezetői nem akarnak részt venni az együttműködésben, mert tudják, elveszne az a védettségük, amit a Polt Péter vezette magyar ügyészség biztosít számukra – tette hozzá.