Tüntettek a pedagógusok – Béremelést és a terhek csökkentését követelték

Tüntettek a pedagógusok – Béremelést és a terhek csökkentését követelték

Pedagógusok tüntetése Budapesten 2019. november 30-án. (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fokozatos béremelést, a tanárok és a diákok terheinek csökkentését, a túlórák rendezését és a nemrég elfogadott szakképzési törvény hatályba lépésének elhalasztását követelték a szombati pedagógustüntetésen. A megmozdulást a Pedagógusok Szakszervezete szervezte, de számos érdekképviselet is csatlakozott. A demonstráción egyúttal bejelentettek egy – a szervezők megfogalmazása szerint – fekete esernyős akciót is. Ennek lényege, hogy az oktatási intézményekben dolgozók rakjanak ki jól látható helyre egy kinyitott fekete esernyőt és azt ne csukják össze mindaddig, míg a követeléseik nem teljesülnek.

A demonstrációról szóló tudósításunkat alább olvashatják, illetve megtalálhatják a tüntetésen készített felvételeket is.

15:07 A Himnusz eléneklésével a demonstráció hivatalosan befejeződött.

15:04 Szabó Zsuzsanna reményét fejezte ki, hogy hangjuk eljut a döntéshozókhoz és megköszönte a szerinte ott lévő tízezer embernek, hogy kiállt mellettük.

14:59 Felolvasták a PSZ petícióját.
Ebben követelnek – többek között – 2020 január 1-től egyszeri, 30 százalékos béremelést. A gyakornokok bérezése 2020-tól bruttó 250 ezer forinttól kezdődjön. A pedagógusok heti fix óraszáma 24 legyen, később 23, 2021-től pedig heti 22 óra. Az efölötti tanórák fizetett túlórák legyenek. Állítsák vissza a rugalmas iskolakezdés lehetőségét. Követelték még az új szakképzési törvény hatályba léptetésének egy éves elhalasztását, hogy addig is lehessen egyeztetni a célokról. A tömegben zúgni kezdett, hogy „Követeljük!”.

14:57 A szervezők fekete esernyős akciót hirdetnek: azt kérték, hogy az oktatási intézményekben, jól látható helyen rakjanak ki egyet, és addig ne csukják össze, míg a követeléseik nem teljesülnek.

14:55 Az ismét a színpadra lépő Szabó Zsuzsanna azt kérte: a magukkal vitt fekete esernyőket nyissák ki az emberek. Ezzel mutassák meg, hogy nem randalírozni érkeztek, hanem a gyermekeik jövőjéért állnak ki. A tömegben nagyon sokan ki is nyitották az esernyőket. Egyúttal leszögezte, nem riadnak vissza a sztrájktól.

14:53 Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke nagyon rövid volt. Arról beszélt, kell egy akció, meg kell szólítani az embereket, mert ha ez nem történik meg, az egész mit sem ér.

14:52 Ha az oktatásnak nincs jövője, a nemzetnek sincs – hangsúlyozta Szabó Zsuzsanna beszéde zárásaként.

14:50 A szakszervezeti vezető szerint a megalázóan alacsony bérek miatt hagyják el sokan a pályát, hiába beszél a kormány a béremelésekről. Felmérésük szerint egy pedagógus hetente 40 helyett 56 órát dolgozik a „gyalázatosan alacsony bérért”. Béremelést nem csak maguknak akarnak, hanem azoknak is, akik bármilyen területen segítik a pedagógusok munkáját. – Nélkülük nincs óvoda, iskola, kollégium sem – mondta. A kormánytól azt követelte, hogy egyeztessenek a szakszervezetekkel.

14:46 Szabó Zsuzsanna szerint nem csak a pedagógusok bére miatt vannak itt. Csökkenteni kell a diákok óraszámát, minden tanulónak – gazdagnak és szegénynek – joga van a minőségi oktatáshoz. Azt is hangsúlyozta, hogy hiába állítja a kormány az ellenkezőjét, igenis, van pedagógushiány. Tudnak olyan iskoláról, ahol nyolc tantárgyat is tanít egy pedagógus.

14:42 Szabó Zsuzsanna, a tüntetés szervező Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azzal kezdte beszédét, hogy a „gyerekeink jövőjéért vagyunk itt”. Mint mondta, hosszú hónapokon át keményen küzdöttek, bíztak benne, hogy a kormánnyal a tárgyalóasztalnál is tudnak megoldást találni. De ez nem sikerült. Azt mondta, nem adják fel mindaddig, míg nem teljesítik a követeléseiket.

Security Check Required

14:33 Tóth Margit a szülők képviseletében arról beszélt, hogy mindenki ugyanazt szeretné: boldog gyermekeket. A szülők nevében azt szeretnék, ha valódi partnerként tekintetnének a szülőkre. Vonják vissza a kötelező, hatéves beiskolázást, ne az életkor, hanem az iskolaérettség határozza meg, hogy mikor menjen a gyerek iskolába. Szüntessék meg a gyermekek túlterheltségét. Lexikális tudás bemagolása helyett a készségfejlesztésen legyen a hangsúly. Állítsák vissza a magántanulói státuszt. Legyen szabad tankkönyv-választás – sorolta követeléseiket.

14:31 Bírálta, hogy egy külön oktatásügyi minisztérium sincs. Szerinte itt az idő, hogy tanár és diák együtt küzdjön és belépjenek a XXI. századba.

14:24 Szolga Bálint diák beszél a színpadon. Azt mondta, korábban nem hagyták, hogy higgyen az alternatív oktatásban. De már igen. Mint mondta, sokan szeretik a diákok túlterheltségének kérdését azzal letudni, hogy nincs kedvük tanulni, csak bulizni akarnak. Ám ez nem igaz.

14:18 Molnár Áron, NoÁR az egyik legismertebb, az oktatásról szóló, Tanulni akarunk című dalát adta elő. – Álljunk ki együtt az oktatás szabadságáért – vezette fel a számot.

14:16 Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke azt hangsúlyozta, hogy tisztességes munkáért tisztességes bér jár a közszférában is, a pedagógusnak is. – Több tiszteletet a pedagógusoknak – hangsúlyozta.

14:13 Ha sztrájkra kerül sor, mellettetek leszünk – szögezte le Kordás László. Szerinte, ha kellően elszántak, eredményeket fognak elérni.

14:12 Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke felidézte, hogy egy évvel ezelőtt, a rabszolgatörvény elfogadásakor ugyanitt voltak és az összefogásnak köszönhetően nem engedték azt alkalmazni a munkahelyeken. – Megéreztünk egy éve valamit, az összefogás erejét – mondta. A Magyar Szakszervezeti Szövetség azért van a demonstráción, mert szolidáris a tanárokkal. – Nem akarunk túlterhelt pedagógusokat és gyereket – fűzte hozzá.

14:09 Az MTI beszámolója szerint átadták a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) követeléseit tartalmazó petíciót az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) részére szombaton kora délután Budapesten. A dokumentumot az Emmi részéről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, az ITM képviseletében pedig Bódis József tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkár vette át. Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke az átadás előtt közölte: a követeléseiket a szombat délután, a Kossuth térre szervezett tüntetésen is ismertetik.

14:02 Megkezdődtek a beszédek. Kezdésnek elsorolták a megyéket, az onnan érkezők pedig hangos kiabálással jelezték, hogy jelen vannak.

Security Check Required

13:55 Csökkentsék a tanárok óraszámát és a diákok terheit. Magasabb bért a pedagógusoknak – szólnak a hangszórókból a követelések.

13:45 A beszédek megkezdéséig zene szól a Kossuth téren, illetve a hangszórókból a tüntetők követelései hangzanak el. Így például az, hogy legyen szabad tankkönyv-választás, illetve vonják vissza az alternatív iskolák lehetőségeit korlátozó javaslatokat.

13:41 A tömeg már teljes egészében a Parlament épülete előtt van, a helyszínen áll a színpad. A tervek szerint délután kettő órakor kezdődnek a beszédek.

13:34 Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a tüntetésre reagálva azt közölte, hogy „a kormány megbecsüli a pedagógusokat és kész megvizsgálni további bérigényeiket”. Azt írták, a pedagógusok voltak az elsők, akik számára életpályaprogram és átfogó béremelési program indult.

13:25 A tömeg megérkezett a Kossuth térre.

Délután egy óra körül már kezdett megtelni a Magyar Tudományos Akadémia előtti tér, ahonnan a szombatra meghirdetett pedagógus tüntetés résztvevői elindultak a Kossuth térre.

Helyszíni tudósítónk beszámolója szerint a tömegben fiatalok, középkorúak és idősek egyaránt vannak, sokan – a táblák alapján – vidékről érkeztek. Olyan transzparenseket látni, mint „Addig hazudtok a bevándorláspártiakról, míg kivándorláspárti lesz minden fiatal”, illetve „Nem árt-e nekünk a nagy szabadság?”. Vannak érdekképviseleti zászlók, táblák, folyamatos a sípszó.

A megmozdulást a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) több érdekképviselettel összefogva szervezte, miután a kormány egészen idáig nem hozott döntést a követeléseikkel kapcsolatban. Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke korábban már ismertette a szakszervezetek követeléseit: pedagógus-béremelés, a diákok és tanárok, illetve szakképzésben dolgozó oktatók munkaterheinek csökkentése, a pályakezdő pedagógusok támogatása, a munkafeltételek és a köznevelési intézmények állapotának javítása, illetve a kötelező hatéves kori beiskolázásról szóló szabályozás haladéktalan visszavonása. Valamint kérték az államfőt, ne írja alá az új szakképzési törvényt.