Székeket dobáltak az iráni diákok a karanténban, kiutasíthatják őket

Székeket dobáltak az iráni diákok a karanténban, kiutasíthatják őket

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője a Szlávik Jánossal, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosával rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Garázda módon viselkedtek a karanténban az iráni diákok, ezért kiutasíthatják őket a karantén lejárta után. Jelenleg 67 személy van karanténban, a két, 24 órán belül felfedezett esettel együtt 9 a koronavírusos betegek száma Magyarországon. Rövidesen változnak a protokollok azzal kapcsolatban, hogy mikor kell koronavírusra gyanakodni – derült ki a koronavírus elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

A már korábban is közölt adatok szerint két fővel nőtt a magyarországi koronavírus-fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában, egy újabb magyar és egy iráni állampolgár fertőzöttet regisztráltak. Közép-Európában emelkedik a fertőzöttek száma, Ausztriában 112, Csehországban 31, Horvátországban 12, Romániában 15, Szlovéniában 16, Lengyelországban 11, Szerbiában és Ukrajnában 1-1 fertőzött beteget tartanak nyilván – mondta el hétfőn sajtótájékoztatón Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője.

A továbbiakban észak-olaszországi repterekről nem fogad Magyarország járatokat, az intézkedés ma lépett életbe. Az a gép, amely ma délelőtt 11 óra után érkezett volna meg, már fel sem szállt. Az intézkedés addig marad életben, amíg a helyzet nem javul Észak-Olaszországban. Az ellenőrzések folytatódnak a reptereken, eddig majdnem 7000 embert ellenőriztek. A közúti határátkelőkön 427 személy ellenőrzése történt meg.

Lakatos Tibor felhívta a figyelmet, az operatív törzs által működtetett zöld számok információs vonalak, nem a betegség bejelentésére szolgálnak, az ott ülő orvosok nem tudják a betegellátási rendszerbe irányítani a pácienseket. Aki betegnek érzi magát, annak a háziorvosához kell fordulnia.

Elmondta: a Szent László Kórházban karanténban lévő iráni állampolgárok egy része továbbra sem hajlandó alávetni magát az egészségügyi megfigyelés szabályainak. Az éjszaka folyamán és ma több esetben nem megengedhető magatartást tanúsítottak, megpróbálták a karantén szabályait kijátszani, jelenleg rendőri jelenléttel tartják fent a biztonságos elkülönítést.

Ez az egészségügyi személyzettől is nagy energiát követel. Újságírói kérdésre az együttműködés hiánya kapcsán úgy pontosított: az iráni állampolgárok többek között székeket dobáltak ki a kórtermekből. Megerősítette ugyanakkor azt is, hogy valóban Facebookon keresték meg az iráni állampolgárt, aki korábban az Indexnek nyilatkozott erről.

Az ATV kérdésére, hogy ez megfelel-e a protokollnak, úgy válaszolt: „Hogy ez mennyire protokollszerű...nyilván a büntetőeljárási törvényben vagy a közigazgatási törvényben nem szerepel”. Lakatos azzal magyarázta az eljárást, hogy a tartózkodási helyként bejelentett címen nem találták meg, sem kapcsolattartó személyen, sem e-mail-címen sem pedig telefonon nem tudták elérni.

A betegség megelőzése érdekében Lakatos szerint minden törvényes eszköz megengedhető, a Facebook is ilyen. Bár a fiatal azt állítja, megfenyegették a hatóságok a Facebookon, ezt Lakatos cáfolta: „Pusztán arról volt szó, hogy társai javaslatára személyre szóló Facebook-üzenetben kerestük meg, hogy vegye fel a kapcsolatot a rendőrséggel”.

A járványügyi szabályok be nem tartása bűncselekmény, és aki nem magyar állampolgár, az számolhat azzal, hogy kiutasítják az országból.

Magyarország felfüggesztette az iráni állampolgárok vízumkiadását, a kiadott, de még fel nem használt vízummal rendelkező iráni állampolgárok nem utazhatnak be az országba, vízumukat a Külügyminisztérium vissza fogja vonni. A határnál megtagadják az iráni állampolgárok belépését.

Az érvényes vízummal rendelkező, már Magyarországon tartózkodó iráni állampolgárok nem esnek semmilyen retorzió alá, ha nem sértik meg a törvényeket, például nem állnak ellent a járványügyi szabályok betartásának – foglalta össze Lakatos.

A koronavírus idegenrendészeti vonatkozásairól Kiss Attila rendőr dandártábornok, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatója elmondta: azok a külföldiek, akik nem tesznek eleget a közegészségügyi hatósági rendelkezéseknek, nem csak bűncselekményt követnek el, hanem idegenrendészeti úton is el lehet őket távolítani az országból.

Ha külföldi állampolgárok megsértik a közegészségügyi szabályokat, vagy más módon vétenek a közrend ellen, például garázda magatartást folytatnak, kiutasítják őket az ország területéről. A karantén letelte után idegenrendészeti őrizetbe lehet őket venni, amely hat hónapig tarthat és további hat hónapra meghosszabbítható. Ha a kitoloncolás feltételei adottak, kitoloncolhatók Magyarországról.

Az idegenrendészeti főigazgatóság angol nyelven tájékoztatta az érintetteket, hogy működjenek együtt a Szent László Kórház személyzetével, és arról is, mivel jár, ha megtagadják az együttműködést, és a Külügyminisztérium Irán nagykövetségét is tájékoztatta, hogy adjon tájékoztatást az iráni állampolgároknak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma látogatási tilalmat rendelt el a kórházakban, az idősgondozást végző intézményekben, illetve a szociális és a fogyatékossággal élők ellátását biztosító intézetekben – hangzott el ismét Lakatos Tibortól.

Szlávik János osztályvezető, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmondta: egy intenzív osztályon fekvő debreceni beteg felesége és még egy iráni diák a két új beteg, így összesen öt iráni hallgató fertőzött. Az intenzíven ápolt beteg kivételével mind a 9 fertőzött jól van.

A Debrecenben ápolt beteg Budapestre, a Dél-pesti Centrumkórházba szállításáról már intézkedtek. Jelenleg 67 – a Koronavírus.gov.hu szerint – embert tartanak karantén alatt, köztük az iráni diákokat.

A sajtótájékoztatón elhangzott, egyre többen hagyhatják el a karantént, köztük az a 15 fős, diákokból, tanárokból és sofőrökből álló csoport is, akik korábban bekerültek. Ma távozott a karanténból két egészségügyi dolgozó is, akik Ausztriában kerültek kapcsolatba koronavírussal fertőzött betegekkel. A kórház gondoskodott további kapacitások felszabadításáról újabb fertőzések esetére.

Lakatos Tibor újságírói kérdésre elmondta: a Nemzeti Nyomozóiroda kapta a feladatot, hogy a médiamegjelenéseket monitorozza, és ha olyan híreket vagy posztokat találnak, amelyek alkalmasak pánikkeltésre, akkor a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság bevonásával intézkednek. Négy büntetőeljárás zajlik közveszéllyel fenyegetés miatt, ezek álhírterjesztés miatt indultak. Egy elkövető beazonosítása már megtörtént, a többi folyamatban van.

Szlávik János szintén újságírói kérdésre elmondta: miután a WHO megváltoztatta a koronavírus esetdefinícióját, a napokban alakítanak ki Magyarországon is új esetdefiníciót (vagyis annak meghatározását, hogy kit kell koronavírus-gyanús esetnek tekinteni), mert terjed a betegség.

Azokra az országokra fog vonatkozni az esetdefiníció, ahol a betegség gócpontjai vannak. De nem csak a földrajzi meghatározás változik meg, hanem a klinikai is, például hogy mennyire kell lázasnak lenni vagy köhögni ahhoz, hogy valaki koronavírus-gyanús esetnek számítson.

Egy koronavírus-teszt elvégzése tízezer forintos nagyságrendű kiadást jelent. Nemsokára magánlaboratóriumokban is végeznek majd teszteket, de hivatalosan csak a Nemzeti Népegészségügyi Központban elvégzett vizsgálatok számítanak.

A Szent László Kórházban a protokollok szerint jártak el, amikor hazaküldték a férfit, aki Franciaországban járt, és az Indexnek azt mondta: háziorvosa koronavírus-gyanúval utalta be a Szent László Kórházba – mondta újságírói kérdésre a főorvos. A férfi idős édesapja megbetegedett koronavírusban, amit a tájékoztatás szerint külföldön élő fiától kaphatott el. Ám a férfi az aktuális esetdefiníció szerint nem járt olyan helyen, ahol koronavírust kaphatott volna. A protokollt tartotta be az orvos, aki hazaengedte az illetőt. A sajtótájékoztatón az is elhangzott: ha jelentkezik, elvégzik rajta a tesztet.  

Nem mindenki van karanténban, akik kapcsolatba kerültek a fertőzött külföldi diákokkal. Erre a főorvos azt válaszolta: ezzel a járványügyi hatóság foglalkozik, és pontosan meghatározható, hogy kik a szoros kontaktok, akiknek karanténba kell menniük. Például a három méteren túli távolságban egy helyiségben tartózkodás nem számít szoros kontaktusnak, míg a repülőn is csak két ülés távolságon belül érvényes a szoros kontaktus.

A Reuters újságírója érdeklődött, hogy miért olyan hektikus az eljárás: nem volt világos az iráni diákok számára, mi történik, és ismeretlen emberekkel tették őket egy szobába, akikről nem tudták, fertőzöttek-e. „Naponta elmagyarázzuk nekik, hogy miről van szó” – reagált erre a főorvos.