Müller Cecília: Fel kell készülnünk a járvány második hullámára

Müller Cecília: Fel kell készülnünk a járvány második hullámára

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én (Fotó: MTI/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszter-helyettese az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a kormány nem megszorítással, hanem bértámogatással menti meg a munkahelyeket. Megismételte Orbán Viktor szavait, hogy ha valaki elveszíti munkáját, három hónapon belül talál újat. Müller Cecília szerint csak akkor nyugodhatunk meg, ha lesz védőoltás a vírus ellen, addig azonban készülnünk kell a járvány második hullámára.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2649 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, vagyis 66 az új esetek száma. Elhunyt újabb 11 idős krónikus beteg, ezzel 291 főre emelkedett az elhunytak száma, 516-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Jelenleg 976 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 67 172 tesztet végeztek el – olvasható a a hivatalos kormányzati portálon.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszter-helyettese elmondta, a magyar emberek munkahelyét meg kell védeni. Ehhez a legfontosabb eszköz a bértámogatás, amelynek célja, hogy megvédjék a munkahelyeket. A kormány nem megszorításokat tesz, hanem támogatja a cégeket. A bértámogatási program keretében a munkáltató vállalja, hogy nem szünteti meg a munkavállaló munkáját, és fizetést ad, a munkavállaló pedig vállalja, hogy munkát végez, az állam pedig a rövidített idejű munkavégzés alatt kiegészíti a bért, annak 70 százalékáig, három hónapra. Ehhez a kormányhivatalokhoz kell fordulni, amelyek legfeljebb 8 nap alatt elbírálják.

Elindítottak egy kutatás-fejlesztési bértámogatást is, amely 33 ezer kutatót érinthet – árulta el Schanda Tamás. A dolgozók akár 318 ezer forintot is kaphatnak havonta. A munkahelyek védelmét további intézkedésekkel segítik. A vállalkozások két éves munkahelymegtartó hitelt is felvehetnek, ezt a munkavállalók 9 havi bérére lehet fordítani.

Koronavírus: 11 idős ember hunyt el kedd reggelre Magyarországon | Magyar Hang

Schanda hangsúlyozta, aki elveszíti a munkáját, 3 hónapon belül újat fog kapni. Ez kell ahhoz, hogy fokozatosan újra lehessen indítani az országot, a gazdaságot.

Müller Cecília országos tiszti főorvos kérte azokat, akik felgyógyultak már a betegségből, segítsék az egészségügy munkáját azzal, hogy vérplazmát adnak, amelyet a kezelések során felhasználhatnak. Hangsúlyozta, a zárt közösségekre kell nagyon figyelni, elsősorban a szociális intézményekben és a kórházakban.

A tesztelés kapcsán Müller Cecília elmondta, minden laborvizsgálat másra jó, a legmegfelelőbb a PCR-teszt, ez mutatja ki egyértelműen, hogy a vírus jelen van-e a szervezetben. A gyorstesztek az ellenanyagot mutatják ki, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyanakkor már egy olyan gyorstesztet is ajánl, amely a PCR-tesztekhez hasonlóan a vírus örökítőanyagát mutatja ki. Ezek megkönnyíthetik a diagnózis felállítását, és képet adhatnak a társadalom átfertőzöttségéről, illetve a feltételezhető immunitásról. Az antitestek sokszor csak a fertőzést követő két hétben kezdenek el termelődni – hangsúlyozta a tiszti főorvos.

– Nem ismerjük még pontosan a járvány terjedését, természetét, így fel kell készülni egy második hullámra, és még az előtt fel kell térképezni a járványt. Amennyiben a védőoltás rendelkezésre áll majd, kialakítható a nyájimmunitás, akkor nyugodhatunk meg, hiszen sokkal könnyebb helyzetben leszünk – fogalmazott Müller Cecília.

Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője elmondta, száz helyre szállítanak védőfelszerelést országszerte. Elárulta, a hétfőn megjelent kormányrendelet értelmében az önkormányzatok április 30-tól kötelesek ellátni a gyermekek napközbeni felügyeletét az óvodákban, bölcsődékben, az ügyeletért térítési díj nem kérhető. Lakatos kifejtette, három ügyben indítottak nyomozást álhírterjesztés miatt, az ügyészség vádat emelt az ügyekben.

Újságírói kérdések következnek:

Az orvosi maszkok viselése az egészségügyi személyzet számára áll rendelkezésre, ha valaki ilyet használ, figyeljen rá, hogy csak egyszer használatos eszközök, ha leveszi, el kell dobni – hangsúlyozta Müller Cecília. – Utcai használatra a többször használatos eszközöket ajánlja.

A zárt intézményekben terjed leginkább a vírus, ezért van szükség a szigorú intézkedésekre – mondta el Müller Cecília. – Mivel azonban immár az intézményen belül van a vírus, ezért kell védőeszközt használni, és nagyon fontos a folyamatos orvosi ellátás, hogy a felbukkanó esetet időben regisztrálják. Erről részletes tájékoztatóanyag készült az intézmények számára.

Lakatos Tibor elmondta, álhírekkel kapcsolatban 25 eljárás indult, és 13 van folyamatban, rémhírek ügyében 72 eljárás indult, és 33 van folyamatban.

Müller Cecília szerint ha egy kismama úgy érzi, megfertőződhetett, a háziorvosát keresse fel. – A mai tudásunk szerint ritka, hogy egy pozitív kismama átadja a fertőzést a magzatnak, egy ilyen volt eddig a világban – árulta el Müller Cecília. – Minden lehetséges módon védeni kell azonban a magzatot természetesen. A szoptatáshoz egy fertőzött anyukának maszkot kell viselni, hiszen a fertőzés nem az anyatejjel, hanem a kilégzéssel, köhögéssel kerülhetne át a kisbabába. – Ne féljenek a kismamák, hanem ugyanolyan örömmel tekintsenek a gyermekre, mint korábban – fogalmazott a tiszti főorvos. Hozzátette, a látogatási tilalom alatt is lehetőség van apás szülésre, de rendkívül szigorú szabályokat kell betartani.

A maszk a Ripost „kérdése” szerint zavarja az embereket, mert „tapogatják, álluk alá húzzák”. Müller Cecília szerint tűrni kell a kellemetlenséget, mert ha hozzáérünk az arcunkhoz, a maszk viselése többet árt, mint használ.