Karácsony: Jövőre annyi pénzt von el tőlük a kormány, amennyiből évente felújíthatnák a Lánchidat

Karácsony: Jövőre annyi pénzt von el tőlük a kormány, amennyiből évente felújíthatnák a Lánchidat

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folytatódik a pengeváltás Budapesttel kapcsolatban a kormány és a főváros vezetése között. Karácsony Gergely főpolgármester pénteken hosszú bejegyzésben írt erről a Facebook-oldalán. – Hosszú évtizedek óta igaz, hogy a kormányok előszeretettel tekintek úgy Budapestre, mint afféle fejőstehénre. Sikerült is ezt a „fejőstehenet” az elmúlt években csontsoványra éheztetni. De vágóhídra most először akarják küldeni – ezzel a felütéssel kezdte Karácsony posztját, amelyben a főváros pénzügyi helyzetéről írt.

A főpolgármester bejegyzésében arra reagált, hogy Orbán Viktor korábban Budapest  költségvetési helyzetéről értekezett. A miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjúban ugyanis azt mondta, hogy a Lánchíd körül csak szerencsétlenkedik a fővárosi vezetés, szánalmas, hogy pénzhiányra hivatkoznak. Tele vannak pénzzel, 180 milliárd van a számlájukon, ő látta. 

A főpolgármester szerint pontosítani kell a miniszterelnök és a pénzügyi államtitkár szavait, „csúsztatások és konkrét hazugságok helyett tényszerűen” kell beszélni az anyagiakról. Mint írta, 30 év óta most először fordul elő, hogy nem az állam finanszírozza Budapestet, hanem a főváros többet fizet be az államkasszába, mint amennyit onnan kap. 

Emlékeztetett arra: múlt héten derült ki, hogy Budapesttől elvesznek 12 milliárd forintot. Álláspontja szerint ez azt jelenti, hogy Budapest finanszírozza az államot, már idén is, de jövőre még súlyosabb lesz a helyzet. Akkor már a kormány annyi pénzt von el a Fővárosi Önkormányzattól, amennyiből állítása szerint minden évben fel lehetne teljesen újítani a Lánchidat.

„Ezt, hogy a város finanszírozza az államot, nyugodtan nevezhetjük Budapest-adónak. Minden egyes budapestinek körülbelül 20 ezer forintjába kerül évente” – jegyezte meg.

„Szerte a világban, Ausztriától Ausztráliáig, a kormányok az önkormányzatokat támogatják a válságkezelésben. A magyar kormány tényleg az egyetlen, amely az önkormányzatokat sújtja ostoba és káros megszorításokkal” – fogalmazott Karácsony.

Az igaz a főpolgármester szerint is, hogy az önkormányzatoknak ki kell venniük a részüket a járvány elleni védekezésből. Csakhogy Budapest 2,5 milliárd forintot elköltött olyan beszerzésekre, amely a kormány feladata lett volna, ők mégsem csinálták meg. Ehhez adódnak a város cégeinek a járvány miatt elszenvedett több tízmilliárdos veszteségei, a helyi iparűzési adó kiesése pedig akár százmilliárdos veszteséget is jelenthet. Ráadásul a várost mintegy 114 milliárd forintos adósságállománnyal vették át.

Az is gyakran elhangzik, hogy Budapestnek szolidárisnak kell lennie. Csakhogy „Budapest nagyon szolidáris város. Ezért lehet az, hogy minden itt megtermelt 100 forintból 97-et elvon az állam más célokra” – írta Karácsony. „Az itt megtermelt értékeknek mindössze 2,7 százalékáról dönthetünk mi budapestiek. Ez az arány Berlinben több mint 22 százalék, Bécsben több mint 15, Varsóban, Prágában is 7 százaléknál több.”

A politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy Budapesten van a legtöbb álláskereső, itt van bajban a legtöbb vállalkozás, itt foglalkoztatják a legtöbb embert azok az iparágak, „amelyek most földbe álltak”. Úgy gondolja, ha Budapest az ország motorjaként lelassul, annak az egész ország látja kárát. 

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3335438666488956?__tn__=K-R

„Nem nagyon látok más okot az önkormányzatok sarcolása, a Budapest-adó bevezetése mögött, mint a pőre hatalmi szándékot. Az ellenzéki önkormányzatok büntetését, a választói akarat felülírásának kísérletét, általában az önkormányzatok kiszolgáltatottságának növelését” – folytatta a főpolgármester. Szerinte az önkormányzatokat sújtó megszorítások elleni tiltakozás magáról az önkormányzatiságról szól.

Karácsony Gergely a kora esti órákban az ATV Híradónak beszélt a Lánchíd felújításáról: szerinte 20 és 30 milliárd forint közötti összegbe kerül majd a beruházás, és hamarosan el tudják indítani a közbeszerzést.

Emellett – az MSZP felvetéséhez hasonlóan – 6 milliárd helyett 10 milliárd forintos hozzájárulást vár a kormánytól a Lánchíd felújítására. „Teljes joggal lehetne azt követelni, hogy a kormány több pénzt adjon erre a beruházásra, amit aztán a beruházás áfaköltségeként vissza fog szerezni. Egyetértek azzal a politikai felvetéssel, hogy a kormány növelje azt az összeget, amit Magyarország egyik legfontosabb épületének felújítására fordítani kellene, de nekünk arra is készülnünk kell, hogy a kormány nem változtat ezen az álláspontján” – tette hozzá.

A főpolgármester azt is tisztázta, hogy a főváros már elkészítette azt a dokumentációt, amely alapján a Lánchíd felújításának közbeszerzési eljárását el tudják indítani.