Karácsony Gergely: Újabb 12 milliárdot vesznek el Budapesttől?

Karácsony Gergely: Újabb 12 milliárdot vesznek el Budapesttől?

Karácsony Gergely (Fotó: Halász Nóra / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A főpolgármester csütörtöki Facebook-bejegyzésében írt arról, hogy „tegnap este is kaptak a budapestiek egy meglepetést a kormánypárti képviselőktől. Az idei költségvetéshez tervezett kormánypárti bizottsági módosító már idén elvenne majd 12 milliárdot a várostól. Ezt fejelnék meg jövőre a még súlyosabb sarccal, a Budapest-adóval.” Karácsony szerint az idei váratlan megszorítás nagyságrendileg a Lánchídra félretett pénznek felel meg. 

Egy anekdotával világítja meg a helyzetet: „a kormánynak Budapesthez és a budapestiekhez való viszonyához a – ha jól emlékszem – talán Alfonzónak tulajdonított anekdota illik, aki, miután a munkaszolgálatban puskatussal ütötte a kápó, állítólag annyit mondott: ezek vagy nem szeretnek minket, vagy csak nem tudják kimutatni.”

Karácsony szerda este a következőket írta Facebookon a kormány és főváros között a Lánchíd ügyében kialakult polémiáról: a Lánchidat nemzeti kincsnek tekinti a főváros vezetése, ezért akkor is fel fogják újítani, ha Budapest „beleroskad”. A főváros egyébként azért roskadhat bele a beruházásba, mert a kormány éppen annyi pénzt készül elvonni Budapesttől, amennyiből minden egyes évben fel tudnák újítani újra és újra a Lánchidat – teszi hozzá.  

A főpolgármester a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár, Fürjes Balázs nyilatkozatára reagált, ami szerint Karácsony késlekedése milliárdokkal drágítja a Lánchíd felújítását, és nagyon meghosszabbítja a hídzár idejét.

Mint írja, hivatalba lépése után azonnal jelezte a kormánynak, hogy az előző városvezetés közbeszerzése alapján nem elég a beígért hatmilliárd forint kormányzati támogatás a Lánchíd és az Alagút felújítására, a főváros pedig a saját 17,3 milliárdos részénél többet nem tud költeni. Amikor világos lett, hogy a kormány több pénzt nem ad, azt kérték a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén, hogy a 6 milliárdos támogatást az Alagút felújításának elhagyásával költhessék csak a Lánchíd felújítására, és módosíthassanak olyan közbeszerzési feltételeken, amelyek a szakértők egybehangzó állítása szerint drágították a beruházást, ugyanis a kormányzati 6 milliárd és a fővárosi 17,3 milliárd így is elég lenne.

Azóta is ezen megy a vita: a kormányhatározat változatlanul csak akkor biztosítja a hatmilliárdos támogatást, ha egyszerre történik meg a híd és az alagút felújítása, az egyszer már rettenetesen drágának bizonyult feltételek mellett – emlékeztet.