Egymilliós bírságot kapott Hadházy Ákos

Egymilliós bírságot kapott Hadházy Ákos

Hadházy Ákos az Európai Ügyészséghez való csatlakozás érdekében indított aláírásgyűjtés egyik standjánál (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jogsértőnek minősítette a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), ahogyan Hadházy Ákos még 2018-ban és 2019-ben az európai uniós ügyészséghez való csatlakozás érdekében gyűjtött aláírásokat. A független képviselő ezt maga közölte, miután kézhez vette a határozatot.

A dokumentumot Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke írta alá. Abban az szerepel, hogy az adatkezelő „jogalap nélkül gyűjtötte kapcsolattartási célból az érintettek személyes adatait”. Azzal pedig, hogy „nem nyújtott megfelelő tájékoztatást az adatkezelés valamennyi lényeges körülményéről” megsértette az általános adatvédelmi rendeletet.

A független országgyűlési képviselőt így kötelezték, hogy 30 napon belül semmisítse meg az összes begyűjtött személyes adatot, egyúttal egymillió forintos bírsággal sújtották.

A politikus nem ért egyet a döntéssel, az ellen jogorvoslattal fog élni a bíróság előtt. Meggyőződése, hogy a NAIH eljárása, illetve a határozat időzítése politikailag motivált. – A cél, hogy az ellenzék kezében ne legyen hatékony kommunikációs eszköz, illetve a kormánypropaganda azt harsoghassa, hogy a képviselő törvényt sértett. A határozat maga az európai adatvédelmi rendelet (GDPR) szándékos félreértelmezésén alapul. A kapcsolattartási adatokat a magyar polgárok önként adták meg: saját kezűleg írták a gyűjtőívekre, ha akarták – közölte Hadházy Ákos.

A képviselő terve egyébként az volt, hogy egymillió aláírást gyűjt össze annak érdekében, hogy Magyarország is csatlakozzon az európai ügyészséghez. Végül több hónap alatt 680 ezer szignó jött össze.