Gyorsan rövidülnek a műtéti várólisták

Gyorsan rövidülnek a műtéti várólisták

Műtét közben Illusztráció: Pixabay.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Viszonylag jól halad az egészségügy leállása alatt felhalmozott műtéti hátralék ledolgozása – írja a Népszava a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataira hivatkozva.

Emlékezetes, a koronavírus-járvány miatt március közepétől nem végeztek tervezhető műtéteket. Az egészségbiztosítási alapkezelő május közepén nyitotta meg a már ismert nagy műtétes várólisták mellett a vírus elleni védekezés miatt halasztott 19 ellátásra a várólistákat.

Eddig 1118 eset került fel a listára, amiből július közepéig 904 beavatkozást, azaz 80 százalékot már ellátták. A legtöbb ilyen elmaradt beavatkozás a nőgyógyászati műtéteknél volt. Ugyan csak 11 beteget jegyeztek elő laparoszkópos bélműtétre, de ők várakoztak a legtöbbet, 11 napot, mire műtőasztalra kerülhetnek. A listára kerülés és a beavatkozás között átlagosan három napot kell várakozni.