Kunetz Zsombor: „Megbünteti a kormány azon gyaur áruló kutyákat, akik nem a hazai turizmust erősítik”

Kunetz Zsombor: „Megbünteti a kormány azon gyaur áruló kutyákat, akik nem a hazai turizmust erősítik”

Kunetz Zsombor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Nincs kegyelem, megbünteti a kormány azon gyaur áruló kutyákat, akik nem a hazai turizmust erősítik. Ugyanis, akiknél hazatéréskor hatósági házi karantént rendeltek el, nem minősülnek keresőképtelennek. Azaz karantén esetén nincsen táppénz, vagy el tud menni fizetés nélküli szabadságra, vagy rendes szabadságra, de ha erre sem, akkor munkahely sem lesz a karantén végére” – fakadt ki Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő Facebook-bejegyzésében. „Azt pedig, hogy kinek kell karanténba mennie, azt Müller Cecília kifestőkönyvéből ismerhetjük meg, a piros, sárga, zöld színnel satírozott világtérképen” – teszi hozzá posztjában.

Mint lapunk is megírta, a kormány rendeletet hozott arról, hogy nem jár táppénz azoknak a karaténosoknak, akik sárga vagy piros jelű országból érkeznek és magánúton voltak. Egész pontosan a rendelet úgy fogalmaz: „Az a biztosított, aki részére magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott, nem hivatalos célú kevésbé súlyos vagy súlyos fertőzöttségi mértékű országból Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el, nem minősül keresőképtelennek.” 

Az új bekezdés azt jelenti, hogy aki sárga vagy piros országból magánútról (tehát például nyaralásról) érkezik haza, és számára hatósági házi karantént rendeltek el, az nem minősül keresőképtelennek, így nem jogosult táppénzre. Ez egy speciális eset, ha más okokból kell elrendelni a karantént, akkor továbbra is az általános szabály a mérvadó: fennáll a keresőképtelenség, amit a zárlatot elrendelő határozattal kell bizonyítani – fejtegette a hvg.hu-nak Sziller Linda ügyvéd, munkajogász. Szakértők szerint nem teljesen világos ez a rendelkezés, mert a most bevezetett bekezdés ellentmondásban lehet az egészségbiztosítási törvény vonatkozó paragrafusával. 

Kérdés, hogy miért tartotta a kormány ennyire sürgősnek a kérdés szabályozását. Jelenleg az a helyzet, hogy a kéthetes hatósági házi karantén kiváltható két negatív koronavírusteszttel, de ennek költségeit az érintett személynek kell állnia, egy teszt ára perdig 30 ezer forintról indul. 

Kunetz Zsombor sem érti, mi szükség van erre, szerinte a színes országokból hazajövőket most ezzel a rendelettel arra buzdítja a kormány, hogy ha tudja, tagadja le azt, hogy erősen fertőzött országból jön, mert ezzel pénzt, időt és karantént takarít meg. 

Ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a vírus bent van az országban, és a terjedését épp azzal segítjük, hogy nem tartjuk a távolságot zárt térben, hogy a strandon a büfénél nyakba köhögik az embert, hogy a maszkot nem, vagy nem megfelelően viselik zárt térben a honfitársaink, „hogy nem szűrünk és nem ingyen szűrünk”. A szakértő szerint ez semmi másra nem jó, csak a megfélemlítésre és a szabályok kreatív kijátszásának erősítésére.

Úgy véli, ingyen kellene szűrni minden olyan esetben, ahol felmerülhet a fertőzésveszély. „Sokkal több szűrésre és kevesebb karanténra volna szükség. De ez így egyszerűbb és elrettentőbb is azok számára, akik nem a hazait választják” – zárul a Facebook-poszt.