Egyelőre elhárult a veszély, visszavonták a pilismaróti bánya engedélyét

Egyelőre elhárult a veszély, visszavonták a  pilismaróti bánya engedélyét

Pilismarót (Fotó: Wikimedia/Verőczi Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal határozata szerint visszavonták a Pilismarótra tervezett kavicsbánya engedélyét – vette észre a hvg.hu. A bánya körül kialakult botrány miatt már a település polgármestere és teljes képviselő-testülete lemondott, mivel a tüntetést is szervező helyiek úgy gondolták, a bányanyitás dübörgő teherautókat hoz a településre, a házaik pedig elértéktelenednek.

A hosszadalmas indoklásban többek között az áll, hogy a bánya körüli munkálatok során „az erdők jelentős méretű igénybevételére kerül sor”, tehát a bánya csak „megfelelő térmértékű önerős erdőtelepítés esetén engedélyezhető.” Kérdés persze, hogy később nem kerülhet-e elő újra a bányanyitás vagy más hasonló beruházás terve. Ezért még nem tudni, okafogyottá vált-e pilismaróti civilek népszavazási kezdeményezése.

Mint júliusban megírtuk, Pilismaróton, közvetlenül Duna mellett egy 126 hektáros kavicsbánya megnyitását készítette elő gőzerővel a helyi önkormányzat. Az elképzelésre már rábólintottak a hatóságok, a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Bányafelügyeleti Főosztálya, valamint a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal területileg illetékes Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya is. A projekt elé nem gördített akadályt a Duna–Ipoly Nemzeti Park sem. Annak ellenére döntöttek így a hatóságok, hogy beruházás nemcsak a környéken élőket, de az egész térséget érinti, hiszen a kitermelt homok és kavics jelentős részét nehéz-tehergépkocsikkal szállítanák el a 11-es főúton. A projekt a pilismarótiak háta mögött szerveződött, és csak az utolsó pillanatban, egy lakossági fórumon derült ki.

Alig egy nappal azután, hogy napvilágot látott az óriási kavicsbánya terve, lemondott posztjáról Pergel István Csaba polgármester, aki 2010 óta vezette a települést függetlenként, de a Fidesz–KDNP támogatásával. Később követte őt a teljes képviselőtestület.