A bányabotrány után lemondott polgármestert követve a képviselő-testület is távozott Pilismaróton

A bányabotrány után lemondott polgármestert követve a képviselő-testület is távozott Pilismaróton

Pilismarót (Fotó: Wikimedia/Verőczi Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Jövő TV – egy zárt Facebook-csoportban napvilágot látott bejegyzésre hivatkozva – arról adott hírt, hogy lemondott Pilismarót teljes képviselő-testülete. Értesülését alátámasztja a már korábban lemondott polgármester, Pergel István Csaba közleménye. Mint írja, a képviselő-testület név szerinti szavazással 7 igen egyhangú szavazat mellett a képviselő-testület feloszlatásáról döntött. A testület a döntését a faluban a sóder-homokbánya nyitásával kapcsolatban kialakult helyzettel indokolta. 

A településen vasárnapra szerveztek demonstrációt a kavicsbánya-építés ellen, amelyet a Duna-parton fognak megtartani.

Júliusban írtuk meg, hogy Pilismaróton, közvetlenül a folyó mellett egy 126 hektáros kavicsbánya megnyitását készíti elő gőzerővel a helyi önkormányzat. Az elképzelésre már rábólintottak a hatóságok, a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Bányafelügyeleti Főosztálya, valamint a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal területileg illetékes Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya is. A projekt elé nem gördít akadályt a Duna–Ipoly Nemzeti Park sem. A 25 évre szóló engedélyt az Átlátszó cikke szerint a GM-PRO Mérnöki Tanácsadó és Szolgáltató Kft. kapta meg. A 2014-ben alapított, kétszemélyes váci cég 7,2 milliós adózott eredménnyel zárta a 2018-as évet, 27 millió forintos árbevétel mellett, korábban 18,6 és 37,3 milliós forgalmat bonyolított.

Alig egy nappal azután, hogy kiderült az óriási kavicsbánya terve, lemondott posztjáról Pergel István Csaba polgármester. Pergel 2010 óta vezette a települést függetlenként, de a Fidesz–KDNP támogatásával. A polgármester távozásáról az Átlátszó számolt be, a hírt a Magyar Hangnak megerősítette a település önkormányzatának titkársága. Az okokat firtató kérdésünkre azonban akkor nem kívántak tájékoztatást adni, nem lehetett tudni, hogy a tervezett bányaberuházás, vagy annak napvilágra kerülése okozta-e távozását.

A polgármester mostani, csütörtöki közleménye a döntés indoklásában a következőképpen fogalmaz: „a lemondott testület nem kíván a továbbiakban a bányanyitáshoz szükséges településrendezési terv módosításában semmilyen döntést hozni, vagy falugyűlést összehívni. A lemondó testület az időközi önkormányzati választással megválasztásra kerülő új polgármester és új képviselő-testület kezébe adja ebben a kérdésben is a döntés jogát és felelősségét”.

Augusztus elején népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a pilismarótiak, hogy megállítsák a szerintük jelentősen környezetkárosító bányanyitási beruházást.