Mostantól leszállítják a maszk nélkül utazókat a vonatokról és a távolsági buszokról

Mostantól leszállítják a maszk nélkül utazókat a vonatokról és a távolsági buszokról

Utasok védőmaszkban utaznak egy miskolci autóbuszon 2020. április 23-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptember 15-től kizárhatóak az utazásból azok az utasok, akik nem hordanak az orrukat és szájukat eltakaró maszkot, kendőt vagy sálat a MÁV-START és a Volánbusz járatain – figyelmeztet a MÁV-csoport a honlapján.

Mint írják, a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében a közösségi közlekedési eszközökön, így a vonatokon és buszokon is kötelező a száj- és az orr eltakarása. Ezért mindkét közlekedési társaság arra kéri utasait, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket. Szeptember 15-től szigorúbb intézkedésekkel védik szabálykövető utasaik és munkavállalóik egészségét.

A MÁV-START arra is felhívja a figyelmet, hogy keddtől fokozottan ellenőrzi a vonatokat a Készenléti Rendőrséggel, a polgárőrséggel és a vagyonőrökkel együttműködve. Az új vállalati szabályozás szerint az, aki a felszólítás ellenére sem takarja el az orrát, száját, az utazásból való kizárást kockáztatja, a szabálytalanul utazót ugyanis leszállítják a vonatról.

A Volánbusznál is fontos változás lép életbe: az autóbusz-vezetők kötelesek megtagadni a felszállást, ha az utas nem tartja be a maszkviseléssel kapcsolatos előírásokat, és a kötelezettségnek egyszeri felszólításra sem tesz eleget. Utazás közben a jegy- és bérletellenőrök ellenőrzik az előírás betartását, és egyszeri, eredménytelen felszólítás után, lakott területen megállva kizárják az utazásból az érintetteket – olvasható a közleményben.

Mint megírtuk, Budapest már szigorított, így a fővárosi tömegközlekedési járműveken fokozottan ellenőrzik a maszkviselést, és a rendelkezést megszegőket 8000 forintos büntetés megfizetésére kötelezhetik.