Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Az uniós nagykövetek döntöttek: kell a jogállamisági mechanizmus

Szerző: | 2020. november 16., 15:52 | Belföld

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar kormányfõ a Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón 2020. július 21-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül

HIRDETÉS - AIP

– A tagállamok Európai Unióhoz akkreditált nagykövetei minősített többséggel elfogadták a költségvetési források felhasználásához kötött jogállamisági mechanizmust – derült ki Sebastian Fischer, a soros elnökség szóvivőjének Twitteren tett bejelentéséből. A következő hétéves költségvetés, illetve az úgynevezett saját források rendszeréről szóló irányelv – ami a helyreállítási alaphoz elengedhetetlen – ugyanakkor két ellenszavazat mellett már nem lett elfogadva.

HIRDETÉS - AIP

Mint korábban írtuk, hétfő délután ültek össze az uniós tagállamok brüsszeli nagykövetei, hogy előkészítsék az EU-s ügyekért felelős miniszterek másnapi, azaz keddi tanácsülését. Csütörtökön már az Európai Tanács tárgyalása következik. Mindhárom tanácskozás egyik sarkalatos témája a közösség 1074 milliárd eurós hétéves költségvetése és a 750 milliárd eurós helyreállítási alap. Ez utóbbi célja a koronavírus-válság miatt bajba került államok megsegítése.

Hétfőn reggelre egyébként kiderült: ha nem vizsgálják felül a jogállamisági feltételrendszert, akkor Magyarország a hétéves költségvetést és a helyreállítási alapot is megvétózza. A vétóról egyébként levélben tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkel német kancellárt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét is – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfő délután. Levelében a miniszterelnök megerősítette, hogy a „semmiről sincs megállapodás, ameddig nincs megállapodás mindenről” elvvel összhangban Magyarország kormánya az MFF/NGEU jogalkotási csomag ( vagyis a többéves pénzügyi keret és a „Next Generation EU” helyreállítási eszköz) valamennyi eleme ellenében fog szavazni, beleértve azok megvétózását, melyek egyhangúságot igényelnek, így az MFF-rendeletet és a saját forrásokról szóló határozatot is.

Havasi Bertalan emlékeztetett: Orbán Viktor már korábban is felhívta a figyelmet arra, veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat, emellett Magyarország érdekeit, ha a következő hétéves költségvetést, illetve a rendkívüli helyreállítási csomagot olyan feltételekhez kötnék, amelyek pontosan nem határozzák meg, hogy mi a vélt jogsértés, és önkényesen vezethetnek politikai alapú költségvetési szankcióhoz kettős mérce alkalmazásával. Magyarország számára alapvetőek a közös értékek, beleértve a jogállamiságot, ezek érvényesülését és alkalmazását a magyar embereknek kell megítélniük, akik erre ugyanúgy képesek, mint bármely más európai nép.

Varga Judit igazságügyi miniszter is arról posztolt közösségi oldalán: „Vétó. A felelősség azoké, akik hagyták, hogy az ideológiai viták túszul ejtsék a mentőcsomagot es megsértették az állam és kormányfők júliusi megállapodását. Magyarország végig tisztességesen betartotta az uniós szerződéseket és a júliusi alkut. Sosem árult zsákbamacskát. Magyarország sorsáról csak a magyar emberek dönthetnek.”

Címkék: Angela Merkel, Európai Unió, Orbán Viktor, vétó


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – Raktárcsend

Pin It on Pinterest