A budapestiek többsége szerint a kormány célja a főváros nehéz helyzetbe hozása

A budapestiek többsége szerint a kormány célja a főváros nehéz helyzetbe hozása

Karácsony Gergely fõpolgármester (k) a Fõvárosi Közgyűlés rendkívüli, a koronavírus-járvány elleni védekezés erősítéséért összehívott ülésén a Városházán 2020. szeptember 14-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A budapestiek több mint fele szerint a kormány egyes intézkedéseinek valós célja nem más, minthogy nehéz helyzetbe hozza az ellenzéki vezetésű fővárost – derül ki a Publicus Intézet Népszava számára készített felméréséből.

Ritkán válik el ennyire élesen a kormánypárti és az ellenzéki szavazók véleménye, mint a főváros és a kormány viszonyának megítélésekor – írja a lap a még a karácsonyi ünnepek – és az iparűzési adó megfelezése és az agglomerációs járatok miatt kért fővárosi hozzájárulás megemelése – előtt készített közvélemény-kutatásról.

A Fidesz-szavazók alig 12 százaléka tartja úgy, hogy Budapest pénzügyi helyzete valóban annyira rossz, mint amennyire a városvezetés állítja. Az ellenzéki szavazók 67 százaléka ezzel szemben teljesen valósnak látja a városvezetés helyzetértékelését.

A válaszadók valamivel több mint fele úgy véli, hogy a kormány egyes intézkedései valójában csak arra jók, hogy az ellenzéki városvezetést nehéz helyzetbe hozzák (júliusban még csaknem kétharmados volt az arány). A kormánypártiak mindössze 7 százaléka gondolja így, viszont a politikai alapon történő kivételezést a 89 százalékuk nem tartja jó vezérlőelvnek.

Azt is megkérdezték, hogy a települési önkormányzatoknak kellene-e megkapniuk az uniós járvány-segélycsomag felét. Júliusban a megkérdezettek 71 százaléka értett egyet ezzel. Decemberben már csak 60 százalék. A Fidesz-szimpatizánsoknál 46-ról 13 százalékra csökkent ennek támogatottsága.

Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi helyzetben az önkormányzatok vagy a kormány tudják-e jobban, mire van szükségük a cégeknek és az embereknek, a megkérdezettek 47 százaléka úgy válaszolt, hogy is-is, 28 százalék szerint a kormány, 24 szerint pedig az önkormányzatok. A fideszeseknél 57 százalékot kapott a kormány, míg 41-et az is-is, az ellenzéki összefogás támogatóinál 3 a kormány és 51 az is-is. A bizonytalanok körében 55 százalék az is-is, 29 az önkormányzatok és 14 a kormány.

Az ingyenes parkolás megítélésében is nagy az ellentét. A kormánypártiak szerint az ingyenesség segítette a járvány megfékezését, az ellenzékiek szerint nem. A fideszesek zöme nem érzékeli, hogy romlott volna a parkolási helyzet, míg az ellenzékiek 90-95 százaléka szerint igen. A fideszesek 93 százaléka egyetért a kormány intézkedésével, az ellenzékiek 97 százaléka nem.