Reagált az uniós biztos Menczer „brüsszelezésére”

Reagált az uniós biztos Menczer „brüsszelezésére”

Beadják a Pfizer-BioNTech vakcinát egy egészségügyi dolgozónak a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház) a fõváros XIII. kerületében 2020. december 30-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Védelmébe vette az unió oltási programját Sztella Kiriakidész egészségügyi biztos. Szerinte a jelenlegi oltóanyag-hiány nem az elrontott rendelések miatt van, hanem a szűkös gyártói kapacitás miatt – írja az Euronews. Kedden Menczer Tamás magyar külügyi államtitkára egy videójában az Európai Uniót okolta a kevés vakcina miatt. A videójában arról beszélt, hogy „Brüsszel hibái miatt vagyunk lemaradva a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban Amerikához, Angliához és Izraelhez képest". Menczer azt mondta, az Európai Bizottság csak tavaly novemberben kötött szerződést a Pfizer nevű gyártóval, miközben Amerika és Anglia már júliusban megkötötte a szerződését, ráadásul sokkal nagyobb mennyiségre. Van olyan ország is, amely többet fizetett a vakcináért, de meg is kapja azt. Szerinte ebben is „hibázott Brüsszel, hiszen emberélet nem múlhat pénzen”.

Az Euronews emlékeztetett, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzés lényege az, hogy a 27 tagállam helyett a bizottság tárgyal és köt egyezséget a gyártókkal, így az összes ország egyenlő feltételekkel jut oltóanyaghoz. Az EU-ban szerdáig egyedüliként jóváhagyott Pfizer-BioNtech oltóanyagból 200 milliót rendeltek és további százmillió dózisról folynak a tárgyalások. Ez megegyezik az Egyesült Államok által rendelt 200 milliós tétellel. Vagyis ezen a ponton nem áll meg Menczer Tamás megállapítása arról, hogy „sokkal nagyobb mennyiséget” rendeltek volna – hívták fel a figyelmet.

Sztella Kiriakidész azt mondta az Euronewsnak, hogy a késlekedésnek nincs köze a szerződésekben lekötött darabszámhoz, inkább a gyártók korlátozott kapacitása miatt akadozik az ellátás. Mint mondta, a szűk keresztmetszet kérdése akkor oldódhat meg, ha egyszerre több gyártó terméke is a piacra lép. A héten megkaphatja az uniós engedélyt a Moderna cég oltóanyaga – mondta (szerda délután meg is érkezett az engedély). Sztella Kiriakidész pedig további egy, vagy két oltóanyag bevezetésére számít a következő két hónapban.

A portál szerint az Európai Unió az engedélyeztetési különbségek miatt van egy hónapos késésben a Menczer Tamás által említett Egyesült Államokhoz, az Egyesült Királysághoz és Izraelhez képest. Mint írják, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is vészhelyzeti engedélyezéssel vezették be a piacra a Pfizer, illetve az Egyesült Királyságban az AstraZeneca oltóanyagát, ilyen lehetőség nincs az Európai Bizottság kezében.

Az Európai Gyógyszerügynökség gyorsított eljárással kezeli az oltóanyagok több ezer oldalas dokumentációját, illetve a tesztek eredményeit és ezután dönt az engedélyezésről. Ettől az engedélyeztetési eljárástól csak a tagállamok térhetnek el és ők adhatnak engedélyt a vészhelyzetre hivatkozva az egyes gyártók termékeinek – hívták fel a figyelmet. Vagyis Magyarország egy hónappal ezelőtt, az Egyesült Királysággal egy időben is adhatott volna ilyen különleges engedélyt a Pfizer/BioNtech oltóanyagának felhasználására. Ebben az esetben azonban az összes felelősség és kártérítési igény a magyar kormányt terhelte volna – jegyezték meg.