Az EU el akarta ítélni az orosz erőszakot, de Magyarország nem hagyja

Az EU el akarta ítélni az orosz erőszakot, de Magyarország nem hagyja

Rohamrendõrök állnak sorfalat Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetõ támogatói elõtt egy nem engedélyezett moszkvai tüntetésen 2021. január 23-án (Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Huszonhat uniós tagállam írta alá azt a nyilatkozatot, ami elítélte volna az orosz hatóságok tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépését. Magyarország viszont egyedüliként nem tett így, ezért meghiúsult a közös fellépés – tudta meg a Szabad Európa.

Ha meglett volna az egység, az Európai Unió napirendre tudta volna venni a kérdést az EBESZ csütörtöki ülésén. Viszont miután ez nem jött össze, az Egyesült Államok fogja felvetni a témát a bécsi találkozón.

A huszonhat állam által aláírt nyilatkozatban elítélték a tüntetések feloszlatására tett erőszakos kísérleteket. Több mint 3800 embert, köztük újságírókat tartóztattak le az oroszok, ez pedig a szöveg szerint több nemzetközi egyezményt sért. Az aláírók azt közölték, mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez, és garantálni kell az újságírók szabad munkavégzését.

A tagállamok továbbá fel kívánták szólítani Oroszországot arra, hogy engedje szabadon a letartóztatott tüntetőket, valamit az ellenzéki politikust, Alekszej Navalnijt. Utóbbi nemrég tért haza, miután felépült a novicsokos mérgezéséből. Nemrég pedig közzétett egy leleplező anyagot is Putyin titkolt palotájáról, ami az orosz kormány szerint egyébként nem létezik.

Az oroszok a tüntetések leverésekor arra az egészségügyi veszélyhelyzetre hivatkoztak, ami miatt Európában sem engedélyezettek most a demonstrációk. Putyinék egyben azzal igyekeztek vádolni az ellenzéki demonstrálókat, hogy hozzájárulnak a járvány berobbanásához. Putyin ellen tüntetni kívántak a budapesti orosz nagykövetség előtt is, de a rendőrség még az egyfős demonstrációt sem engedélyezte. Nyolcan mentek oda, de az épületnél már két rendőr várta őket, akik felszólították a tiltakozókat a távozásra. A Budapesten tanuló orosz egyetemista, aki az egészet megszervezte, megkérdezte, egyedül maradhat-e, de azt mondták neki, nem.