Végrehajtást rendeltek el a Dunaferr ellen

Végrehajtást rendeltek el a Dunaferr ellen

A Dunaferr dunaújvárosi üzemének bejárata (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A dunaújvárosi Dunaferr már hónapok óta két részletben fizette 4400 munkavállalójának bérét. A cég ellen néhány napja végrehajtást rendelt el a közjegyző. Közben az orosz hátterű acélipari vállalat azt ígéri: nem keresnek majd kevesebbet a munkavállalók február 15-e után sem, legalábbis az alapvető béren kívüli juttatásokat garantálják nekik március 31-ig, annak ellenére, hogy a cég a juttatásokat biztosító kollektív szerződést felmondta – a Vasas Szakszervezet szerint jogellenesen. A vállalat a szakszervezetet hibáztatja a Dunaferr egyre nehezebbé váló gazdasági helyzete miatt.

Végrehajtást rendelt el az ISD Dunaferr Zrt. ellen a közjegyző február 4-én – derül ki a február 6-i cégközlönyből. A bejegyzésből nem derül ki, hogy ki és milyen alapon kezdeményezte a végrehajtást. Erre bárkinek lehetősége van, akinek a cég tartozik, akár egy munkavállalónak vagy egy beszállítónak is.

Az orosz hátterű acélipari vállalat bizonytalan helyzete már hónapok óta téma a sajtóban, miután a cég vezetése augusztusban felmondta a kollektív szerződést, amely számos béren kívüli juttatást garantált a cég több mint 4000 munkavállalójának. Októbertől fizetési gondok kezdődtek: a cég hónapokig két részletben fizette ki a béreket. A nehézségeket a cégvezetés az alacsony termelési szinttel magyarázta, amit részint az alapanyag-beszállítás akadozása, részint az acélipari válság, részint pedig a koronavírus-válság okozott. Egy, a Dunaujvaros.com portálon közzétett levélben, Sevcsik Mónika RMS és HR igazgató a Vasas szakszervezetet hibáztatta a helyzet miatt: szerinte a szakszervezet elbizonytalanította az üzleti partnereket, „a nyilatkozatok hatására sorra szüntették meg hiteleiket, az addig tudomásul vett halasztott fizetéseket”.

A Vasas Szakszervezetet visszautasítja, hogy a cégvezetés őket okolja a kialakult helyzetért: – Nem gondoljuk, hogy a cég gazdálkodásáról a szakszervezet tehetne – mondta a Magyar Hangnak László Zoltán, a Vasas alelnöke. Mint elmondta: egyelőre nem érkezett a Vasas Szakszervezethez hivatalos megkeresés, amely alátámasztaná, hogy a cég valóban jogi úton követelné az általuk megnevezett négymilliárd forintos kárt a szakszervezettől.

A cégvezetés és az érdekképviselet viszonya nyár vége óta feszült: ekkor mondta fel a kollektív szerződést Jevgenyij Tankilevics legfőbb- és általános vezérigazgató-helyettes. A Vasas Szakszervezet vitatja, hogy Tankilevicsnek joga volt a Dunaferr képviseletében ilyen lépést tenni, álláspontjuk szerint emiatt nem is volt jogszerű a kollektív szerződés felmondása, amit bírósági úton meg is támadtak. A Dunaferr január közepén megállapodást ajánlott a Vasasnak: a tervezet szerint április 30-ig kitolták volna a kollektív szerződés érvényességét. Ez a Dunaferr szerint előnyös lett volna, hiszen nyugodt körülmények között tárgyalhattak volna az áprilist követő jövőről, szemben a mostani helyzettel, amikor február 15-ével valóban megszűnik a kollektív szerződés. 

Idegőrlő várakozás

László Zoltán szerint viszont a Dunaferr által kínált megállapodás diktátum volt: – A tervezetbe belefoglalták, hogy csak ezzel a szöveggel hajlandók elfogadni a megállapodást. Ez nem tárgyalás – mondta a szakszervezeti vezető. Ennél is nagyobb problémának tartja a szakszervezet, hogy a megállapodástervezet szövegét úgy lehetett értelmezni, hogy az aláírásával a szakszervezet elismeri, hogy jogszerű volt a kollektív szerződés megszüntetése – csak éppen nem február 14-i, hanem április 30-i határidővel. – Mi viszont továbbra is vitatjuk, hogy a kollektív szerződés felmondása jogszerű volt, így egy ilyen megállapodást nem írhattunk alá – mondta László Zoltán. Hozzátette: bíróságon folyik tovább a vita arról, felmondhatta-e jogszerűen a legfőbb, általános vezérigazgató helyettes, Jevgenyij Tankilevics a kollektív szerződést. Szintén bírósághoz fordultak korábban amiatt is, hogy a Dunaferr felmondott több szakszervezeti tisztségviselőnek – a Vasas szerint vitatható indoklással. 

Jevgenyij Tankilevics egy januárban kiszivárgott, szintén a munkavállalóknak szóló levél szerint nehézményezi, hogy a szakszervezet bíróságon keresi az igazát ahelyett, hogy megállapodott volna a szerződés meghosszabbításáról. Neki az az álláspontja, hogy jogszerű volt a kollektív szerződés felmondása, ezért lehetetlen csökönyösen ragaszkodni ahhoz, hogy a szerződés érvényes – a jogvitát a bíróságnak kell majd eldöntenie.

A hét végével minden esetre megszűnik kollektív szerződés a Dunaferrnél. A szerződésben biztosított béren kívüli juttatások szakszervezet és Dunaferr menedzsmentjének számításai szerint is a munkavállalók jövedelmének akár harminc százalékát is kitehették. Kollektív szerződés nélkül ezeket a juttatásokat a Dunaferr nem köteles többé biztosítani – igaz, a vállalat dönthet úgy, hogy kollektív szerződés hiányában is vállalja a béren kívüli juttatások kifizetését. 

Egy, a hétvégén a Dunaujvaros.com portálhoz kiszivárgott levél szerint a cégvezetés éppen ezt tervezi: március 31-ig a kollektív szerződés megszűnése ellenére garantálja az alapbéren felüli plusz juttatásokat a munkavállalóknak. A bizonytalanság azonban továbbra sem szűnt meg a cégnél, hiszen hónapok óta csak két részletben fizették ki a munkavállalói bérét. Hogy ez a gyakorlat folytatódik-e arról László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint egyelőre nincs biztos információjuk.

Az egyik levélben Jevgenyij Tankilevics legfőbb általános vezérigazgató-helyettes egy stratégiai befektetőről beszélt, akivel megállapodni készülnek, a részletek azonban nem ismertek.

László Zoltán nem zárja ki, hogy jószándék vezérli a céget, amikor ígéreteket tesz a béren kívüli juttatások kifizetésére, és elmondása szerint a pozitív kommunikációra nagy szüksége is van a vállalatnak: mint elmondta, naponta mennek el emberek a cégtől, olyan pozíciókból is, ahol nehéz pótolni a munkaerőt. A cégnél maradó munkavállalók mindennapjait elmondása szerint a hónapok óta tartó idegőrlő várakozás határozza meg, mivel már hónapok óta több részletben kaptak csak fizetést. A Dunaferr október óta fizeti a béreket két részletben. Arról, hogy a februári fizetés is két részletben érkezik meg, vagy egyben, László Zoltán elmondása szerint nincs biztos információja a szakszervezetnek; éppen ez a bizonytalanság az, ami szerinte felőrli a munkavállalók idegeit.