Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Szamosi horgász már nem pecázik

Szerző: | 2021. február 27., 07:00 | Belföld, Magyar Hang Plusz

A szennyezett Szamos folyó Szamossályi határában a kompátkelőnél 2021. február 18-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Mindennapos forgatókönyv: az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) február 17-én, kora délután értesült a román féltől arról, hogy a Szamoson bányameddőből származó nehézfémszennyezés várható. Az OVF azonnal megtette a védekezéshez előzetesen szükséges intézkedéseket: a folyó valamennyi mellékfolyásán elzárták a zsilipeket, állandó és fokozott figyelőszolgálatot rendeltek el, valamint az érintett szakaszokon értesítették a vízhasználókat a szennyezés érkezéséről.

HIRDETÉS - AIP

Azt már az első laborvizsgálatok megállapították, hogy cianidszennyezés nem történt, ugyanakkor több nehézfém (cink, réz, alumínium és vas) is emelkedett koncentrációban jelent meg a vízben. Az OVF hétfői közleménye szerint a folyók bő vízhozama miatt felhígult a terhelés: a Bodrog vízmennyiségének hatására a Tiszán Tokaj alatt már csak a réz és a cink volt mérhető, az értékek pedig folyamatos csökkentek.

Azt gondolnánk, fellélegezhetünk, de nagyon nincs így. Bármelyik kormányról is legyen szó, az elmúlt harminc évben semmit nem tettek a helyzet javítása érdekében.

A teljes cikket a Magyar Hang február 25-én megjelent 2021/9. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1490 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!
HIRDETÉS - AIP

Címkék: környezetszennyezés, Románia, Szamos folyó, természetvédelem, Tisza, Ukrajna


Pin It on Pinterest