Megszólaltak a szegedi klinika távozást fontolgató dolgozói: május 31-ig várják követeléseik teljesítését

Megszólaltak a szegedi klinika távozást fontolgató dolgozói: május 31-ig várják követeléseik teljesítését

Képünk csak illusztráció. Oltópont a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban 2021. február 24-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A médiában megjelent egyes hírekkel ellentétben a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ nem kötött semmilyen megállapodást az egészségügyi dolgozókkal – állítják az érintett munkatársak a Magyar Hangnak is eljuttatott közleményükben. Egészen pontosan a Sebészeti Klinika, az Urológiai Klinika, a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály, az Idegsebészeti Klinika, a Pszichiátriai Klinika, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet és az Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika egészségügyi dolgozóiról van szó.

A nyilatkozat szerint hétfőn a fenti klinikák egészségügyi dolgozói értekezletet tartottak az egészségügyi
jogviszonnyal kapcsolatos szerződés megkötésének feltételeiről. A kollégák február 26-án jelezték az egyetem vezetésének, hogy az egészségügyi dolgozók érdekeinek az egyetemi vezetők általi képviseletével elégedetlenek, az ajánlott szerződéses feltételeket (többek között az ügyeleti időre lecsökkentett bért, a pótlékok elvételét és az egyeztetés ellehetetlenítését) elfogadhatatlannak tartják. Szerintük ennek ellenére a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ nem kötött semmilyen megállapodást az egészségügyi dolgozókkal.

– A fenti előzmények után sajnos a mai napon is számos kolléga döntött úgy, hogy nem köti meg a szerződést. Az értekezlet résztvevőinek többsége – a betegellátás érdekeit szem előtt tartva – a mai napon szerződését egy záradékot jelentő nyilatkozattal látta el, ebben rögzítve, hogy amennyiben 2021. május 31-ig a Klinikai Központ és az Egyetem vezetése nem teljesíti az elvárt feltételeket, akkor a kollektíva él a munkaviszony felmondásának lehetőségével. Mivel az egyetem vezetése az egészségügyi dolgozók kéréseit azzal az indokkal hárította el, hogy a fenntartó minisztérium a klinikai központot a többi egyetemi centrumhoz képest elmaradó mértékben finanszírozza, és a különbséget az alkalmazottak bérezéséből gazdálkodják ki, az állami finanszírozás mielőbbi rendezését várjuk el – közölték.

Az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződés a budapesti Szent Imre Kórházban is sokak felmondását eredményezte, erről itt írtunk.