Dézsi Csaba András az új egészségügyi jogszabályról: Ki írta ezt a programot?

Dézsi Csaba András az új egészségügyi jogszabályról: Ki írta ezt a programot?

Dézsi Csaba András (Fotó: Magyar Hang / Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az új egészségügyi szolgálati törvény miatt távozik az egészségügyből Dézsi Csaba András főorvos, Győr fideszes polgármesterének felesége, aki vezetőasszisztensként dolgozott mellette.

„Csak azért büntetnek téged azzal, hogy holnaptól már nem végezheted azt a társadalmilag is kiemelkedően fontos munkát, amiben a szakmádban az országban az egyik legjobb vagy, mert a feleségem vagy. Ez szerintem gyalázat. Hiányozni fogsz a műtőből” – írta a Facebook-oldalán még vasárnap Dézsi Csaba András. Kommentekben akkor már utalt rá, hogy felesége az új egészségügyi szabályozás összeférhetetlenséget kizáró pontja miatt távozik.

Mint hétfőn a Blikknek elmondta, az új törvény kimondja, nem lehet alá-fölé rendeltség rokonok között – márpedig a polgármester osztályvezető főorvosként vezetőasszisztens feleségének a főnöke. „A feleségem ma kapta meg a hivatalos ajánlatot, hogy áthelyezik egy másik osztályra, beosztott asszisztensként úgy, hogy éjfélig kell aláírnia. Ezt nem fogadja el, az egyetemen fog helyette tanítani, ma volt az első napja” – mondta hétfőn Dézsi.

Hozzátette, sokan nem írják alá a szerződésüket, 15-16 pontot fel tud sorolni, ami problémás az új törvényben. Szerinte a hálapénz megszüntetésénél „kellett volna a pontot letenni. Nem szép dolog, hogy megtiltják a másodállást a dolgozóknak, hiszen emiatt a magas tudású emberek jelentős része elképzelhető, hogy a magánszférába fog átmenni. Ott azonban sok komoly beavatkozás nem végezhető el. Nagyon hasonlít ez a rendfenntartó erők szabályozására, ami az egészségügyi dolgozók esetében nem működik. Ebben a rendszerben fontos a humánum” – fogalmazott.

Mint mondta, fogalma sincs, ki írta ezt a programot, de szívesen elbeszélgetne vele, „bár lehet, semmi értelme nem lenne, mert nem értené, amit mondok”.

Hangsúlyozta, hogy a hivatalos utat választotta az aggályai megfogalmazására. Facebook-posztját emellett finom figyelemfelhívásnak szánta, mert a „hiba létezik attól még, hogy nem veszünk róla tudomást”.

Szerinte ha valaki képes a korrekcióra, az ez a kormány, az ellenzék szakmailag felkészületlen. – És ezt nem a kincstári kötelező mondatja velem, ez az igazság. Abban pedig biztos vagyok, hogy kell és lesz korrekció – fogalmazott. Az orvosi kamara szerinte se az orvosokat, se a betegeket nem képviseli, a javaslataikkal pedig megtévesztették a döntéshozókat.