Kunetz Zsombor: Elérkezett az idő, amikor nemzetközi segítségre lehet szükségünk

Kunetz Zsombor: Elérkezett az idő, amikor nemzetközi segítségre lehet szükségünk

Kunetz Zsombor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokan azért halnak meg, mert a kevés ápoló miatt a kórházi fertőzések száma az egekben van, vagy azért, mert nem ér oda a szakápoló, amíg másik beteggel van elfoglalva, vagy azért, mert későn veszik észre, hogy a lelegeztetőgép szétcsúszott, az oxigén elfogyott. Ezen elvesztett betegek aránya hatványozódni fog minden egyes olyan ágyszám emeléssel, amikor ehhez nem társul képzett szakdolgozói létszám emelés – közölte Facebook oldalán Kunetz Zsombor.

Az egészségügyi szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy ez utóbbi véges, hiszen az intenzíves kezelés nem váltható ki rezidensekkel, orvostanhallgatókkal. Ők ugyanis nem tanulták ezt évekig. – Elérkezett az az idő, amikor ezen betegek ellátása érdekében, a nyomás csökkentése érdekében nemzetközi segítségre lehet szükségünk – írta.

Kunetz Zsombor az ismert számokra hivatkozott. Jelenleg 1273 ember van lélegeztetőgépen, de ez csak azok száma, akik lélegeztetésre szorulnak, és nem azok száma, akik valójában intenzív terápiára. Úgy a szám valószínűleg még pár százzal magasabb, illetve hozzá kell számolni azt a nagyjából 500 beteget, akik nem koronavírus miatt kerültek kórházba, ellenben lélegeztetésre, vagy intenzív terápiára szorulnak.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora korábban arról beszélt, hogy az egészségügy legfeljebb ezer lélegeztetett beteget tud ellátni, de az RTL Híradónak nemrég úgy fogalmazott, hogy ez békeidőben érvényes. Most „háború van” és ez a szám duplájára is emelhető.

Kunetz Zsombor írása szerint az általa kifejtetteket figyelembe véve sajnos már meg is közelítettük vagy meg is haladtuk azt a kétezres számot, amit Merkely Béla mondott.