Ha így megy tovább, rövidesen eljutunk a covid-intenzívek teherbíró képességének végére

Ha így megy tovább, rövidesen eljutunk a covid-intenzívek teherbíró képességének végére

Védőruhába öltözött ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. december 15-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ha a jelenlegi ütemben terjed a vírus, rövidesen eljutunk a covid-intenzívek maximális teherbíró képességének végére. Ha ez bekövetkezik, nemzetközi segítséget kell kérnünk, ahogyan tette ezt Szlovákia is. Az intenzív osztályokon dolgozó szakszemélyzet fizikailag és lelkileg is rendkívül leterhelt, 12 órás műszakokban váltják egymást, a pihenőidőt nem tudják kivenni, amit nyilvánvalóan nem lehet sokáig bírni – fejtette ki lapunknak a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) alelnöke.

Daróczy-Gaál Ágnes elmondása szerint országszerte 40-50 intenzív osztályon dolgozó szakemberrel – orvossal és ápolóval – tart kapcsolatot, az ő beszámolóik szerint ugyan eltérő mértékben, de országszerte súlyos a helyzet, az ellátóhelyek gyakorlatilag már mindenhol megteltek.

Hogy mennyire drámai a helyzet, a napról napra meredeken emelkedő számok is mutatják. A legutóbbi hivatalos adatok alapján egy nap leforgása alatt hazánkban 195-en haltak meg, így az elhunytak száma 17 421 főre emelkedett. A kórházban kezeltek száma 440-nel 10 284-re nőtt, közülük 1167-en vannak lélegeztetőgépen, százzal többen, mint egy nappal korábban.

  • A legtöbb helyen egy ápolóra már nem három, maximum négy beteg jut, hanem ennek a duplája
  • A második hullámhoz képest újdonság, hogy immár nem az idősek, hanem a negyven-ötven éves korosztály tölti meg az intenzív osztályokat

A teljes cikket elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!