Závecz Tibor: Elementáris erővel tör elő az emberekből a félelem és sérelem, hogy magukra vannak hagyva

Závecz Tibor: Elementáris erővel tör elő az emberekből a félelem és sérelem, hogy magukra vannak hagyva

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány miatt elementáris erővel tör elő az emberekből a félelem és sérelem, hogy magukra vannak hagyva – mondta Závecz Tibor az általuk Bige László számára, ötezer fő megkérdezésével készített közvélemény-kutatás tapasztalatairól a Szabad Európa Rádiónak nyilatkozva.

A kutatást részletesen ismertette a Magyar Hang mintegy másfél hete, erről itt olvashat.

„Most először mértünk ilyet, hogy a személyes, megélhetési nehézségek vannak elől. Ráadásul ez nem köthető egyetlen társadalmi réteghez, ugyanúgy jelen van Budapesten, nagyvárosokban és kisvárosokban, és nemcsak a legalacsonyabb jövedelműek említették első helyen a megélhetési nehézségeket, hanem a felső-középosztályba tartozók is. A nyugdíjasok is azt érzik, hogy jelentős problémát okoz az alacsony nyugdíj. Az általános gazdasági nehézségek most már egzisztenciális problémákat jelentenek az emberek számára” – fogalmazott.

És hogy ez azt jelentheti-e, hogy a kormányzati sikerpropaganda elveszítheti a hatékonyságát? „Amikor elválik egymástól a kampány sikerkommunikációja az emberek valóságérzékelésétől, az kudarcba szokott fulladni. Nem viseli el a társadalom azt, hogy a saját érzékelésével szembe menő kommunikációs paneleket halljon” – válaszolta.

Hozzátette: „széles körű az az egyetértés, hogy a gazdagokat támogatja a kormány, és kormányzati kapcsolatokkal lehet előre jutni. Ugyanakkor a magyarok nem helyeslik azt, hogy csak kapcsolatok révén lehet előre jutni, és nem csak a teljesítmény számít.”

Arról is beszélt, hogy elterjedt nézet, hogy az ellenzéket kevéssé tartják kompetensnek a választók, ám a kutatásból az derült ki, hogy ez nem teljesen így van. 16 kategóriából mindössze 4-ben gondolják azt az emberek, hogy a kormány a hitelesebb: a migráció, a családtámogatás, a fiatalok lakhatásának segítése, valamint az ország szuverenitásának a védelme.

Hozzátette: ebben a ciklusban a Fidesz támogatottsága nem csökkent 2,4 millió ember alá. Ez a tábor egységben van és karakteres álláspontot foglal el, minden kérdésben követve a párt aktuális ideológiáját. nem nagyon kopik, de nem is nagyon jönnek hozzá. Ugyanakkor a fiatalokat egyre kevésbé éri el. „Tehát kicsit megöregedett a Fidesz szavazótábora” – mondta.

Az ellenzéknek ezzel a 2,4 millióval kell számolnia, ezt kell meghaladnia. Ha sikerül, akkor megnyeri a választást – tette hozzá.

A bizonytalan szavazók között a Fidesznek van mintegy 200-250 ezer fős tartaléka. Az ellenzéknek pedig 400-450 ezer. Őket sem identitáspolitikai, sem szimbolikus témákkal nem lehet megszólítani – mondta Závecz Tibor. „Ezeket az embereket megmozdítani csak akkor lehet, ha nekik szóló és alapvetően a hétköznapjaikhoz kapcsolódó üzeneteket küldenek pártok olyan témákban, amik fontosak. A felmérésből pedig az derült ki, hogy ezek a személyes anyagi helyzettel kapcsolatos kérdések. Valahol ezen a területen kell keresgélni, ami nem egyszerű egy ellenzék számára. Ez az ígéretek világa. Az ellenzék ígérhet, csak nehéz mellé társítani a kompetenciát. Bár valamilyen szintje ennek a hitelesség formájában megvan. Tehát a nagyon zsebbe vágó üzenetekkel lehet szavazót gyűjteni. Erre jó példa Jakab Péter, aki valami ilyesmit próbálgat, az elmúlt hónapok tapasztalata alapján sikerrel” – fogalmazott.

Szerinte ha az ellenzék be tudná gyűjteni ezt a többletet, az pont elég lenne ahhoz, hogy megnyerje a választást. „Minden számításunk arról szól, hogy az ellenzéknek a győzelemhez nagyjából 5 százalékkal kell többet gyűjtenie, mint a Fidesznek. A Fidesz viszont akár pár százalékos ellenzéki vezetésnél is megnyerheti a választást” – tette hozzá.

A felmérésből az is kiderül, hogy a magyar társadalom gondolkodása inkább baloldalinak nevezhető. „Szeretik az emberek az állami gondoskodást, nincs ellenükre a lecsúszó rétegek támogatása. A többségnek fontos lenne az adórendszer olyan átalakítása, hogy az a gazdagokra nagyobb terheket rójon, a nem gazdagok számára előnyöket biztosítson. Sok kérdésből kiderül ez a baloldali orientáció, érdekes ellentmondás ugyanakkor, hogy a baloldali címkét viszont nem szeretik az emberek” – mondta.