Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Kínai hitelből és kínai céggel építtethet kínai egyetemet a kormány Magyarországon

Szerző: | 2021. április 06., 11:23 | Belföld

Budapest, 2019. október 24. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfõ (j) és Hszü Ning-seng, a sanghaji központú Fudan Egyetem rektora (b2) tárgyal a Karmelita kolostorban 2019. október 31-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormány egy kínai állami óriásvállalattal szeretné megvalósítani a magyar felsőoktatás elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb beruházását, a sanghaji elitegyetem, a Fudan budapesti kampuszának építését – írja a Direkt36 egy kormányzati dokumentumra hivatkozva.

HIRDETÉS - AIP

Eszerint az 540 milliárd forintra becsült építkezésből 100 milliárdot a magyar állam állna, viszont mintegy 450 milliárdot Kína hitelezne, „ez a konstrukció a Budapest-Belgrád vasúti beruházás mintáját veszi alapul” . A kormányzati dokumentumok arra is kitérnek „a kivitelezés kizárólagosan kínai projektként valósítható meg”, a jogi szabályozást illetően pedig „szükséges elérni azt a pontot, amelynek eredményeként a beruházással összefüggő folyamat már nem állítható le”.

Az oknyomozó portál írása szerint „a kínai egyetem hazai terjeszkedése érdekében ráadásul az Orbán-kormány feláldozta annak a budapesti kollégiumvárosnak a jelenlegi tervét is, ami nyolc-tízezer magyar egyetemi hallgatónak és tanárnak biztosított volna korszerű tanulási és lakhatási körülményeket”. Ugyanis szerintük a február 24-i kormányülésen készült emlékeztető alapján ugyanis a kormány arról is döntött, hogy „az előterjesztés szerinti beruházás a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén valósul meg”.

A Direkt36 arra is emlékeztetett: a Fudan nem csak egy elitegyetem, hanem a kínai politikai befolyásszerzés fontos eszköze is. Erre példaként azt hozzák fel, 2019-ben az egyetem chartájában a gondolatszabadságról és kutatási szabadságról szóló részeket a Kínai Kommunista Párt iránti hűség kinyilvánításával helyettesítették.

A cikkben arról is lehet olvasni, hogy az építkezésre bejelentkező Kínai Állami Építőmérnöki Vállalatot az elmúlt években a világ több pontján is korrupcióval és kémkedéssel gyanúsították. Kitérnek arra is, hogy az alapításhoz szükséges tőkét és a kampusz építéséhez az ingatlanokat a magyar állam biztosítja, például egy 800 milliós telket. Hozzátették: Kína egy egyelőre nem meghatározott összeggel száll be az alapítvány tőkéjébe, de később a kampusz éves működtetését is vállalná.

A Direkt36 megkereste a kínai vállalatot, és az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM) is, de a felek nem reagáltak a portálnak. Az ITM-nél rákérdeztek a kínai egyetem építése miatt felmerülő nemzetbiztonsági és korrupciós kockázatokra, de a minisztérium erre sem válaszolt.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: felsőoktatás, Fudan, ITM, Kína


Pegasus

Pegasus

Tagadom, hogy tagadnom kellene, hogy majd tagadni fogom, hogy letagadtam, hogy lett volna bármiféle letagadnivalóm, amit tagadni lehet. Ezzel zárom sajtótájékoztatómat, köszönöm figyelmüket.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?

Az élet meg minden podcast – Zubreczki Dávid

Pin It on Pinterest