Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

A PDSZ elítéli a szülők és a pedagógusok megfélemlítését az iskolanyitás kapcsán

Szerző: | 2021. április 16., 22:14 | Belföld

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyõrség Dandár katon-ái fertõtlenítik a budapesti Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Mûvészeti Iskola épületét 2021. április 6-án. Március 16. és április 6. között 59 településen 135 intézmény 500 ezer négyzetméterének fertõtlenítését végezték el, hogy - amennyiben ezt a járványügyi helyzet is lehetõvé teszi - az óvodások és a diákok fertõtlenített intézményekbe térhessenek vissza (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elítéli „a szülők és a pedagógusok megfélemlítését és fenyegetését” a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete XXIV. Kongresszusa legújabb közleményében. Azt is követelik a kormánytól, hogy ne nyissanak ki hétfőn az óvodák és iskolák alsó tagozatai.

HIRDETÉS - AIP

– Azokat a pedagógusokat, akik a munka törvénykönyve 54. §-a alapján megtagadják a jelenléti nevelést és oktatást, az intézményvezetők és fenntartók rendre retorzióval fenyegetik, holott pontosan tudják, hogy az óvodákban és iskolákban az egészséges és biztonságos munkakörülmények az EMMI által kiadott intézkedési terv szerint sem biztosíthatók. Jogellenes lépésekre próbálják kényszeríteni őket, például táppénzre vonulásra, illetve azonnali hatályú, rendkívüli jogviszony-megszüntetéseket helyeznek kilátásba – olvasható a közleményben. 

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A szakszervezet szerint „a pedagógusokat és a szülőket egyaránt fenyegetik a tanítási év meghosszabbításával, amennyiben nem jelennek meg a gyermekek és tanulók 2021. április 19-étől az intézményekben”.  Ezt az intézkedést jogellenesnek tartják, ugyanakkor alkalmas lehet arra, hogy „többeket félelmeik és lelkiismeretük ellenére meghátrálásra késztessenek”. 

A szülők és tanulók fenyegetésének tartják azt is, ha a 250 óra feletti mulasztásra hivatkozva osztályozóvizsgát, illetve évfolyamismétlést emlegetnek. A PDSZ szerint „a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. § (7) bekezdése szerint erre nincs szükség, ha a tanuló érdemjegyek alapján osztályozható. Ez intézményi döntés függvénye, nem pedig a fenntartó vagy miniszter hatásköre”.

Mint írják, a pedagógusokat lelki terrornak teszik ki, nevelőket, intézményvezetőket és szülőket ugrasztanak össze, ahelyett, hogy a kormány gondoskodna a gyermekükkel otthon lévőkről bérkompenzációval, a munkáltató támogatásával annak érdekében, hogy álláshelyek ne szűnjenek meg.

– Jelenleg egyetlen dolog fontos az oktatásirányítás számára, hogy Orbán Viktornak demonstrálják: az intézmények nyitva lesznek, és abban gyermekek és közoktatási dolgozók tartózkodnak, akár az életük és egészségük veszélyeztetésével is – fogalmaznak a közleményben. Ezért követelik, hogy a járványügyi adatok és az egészségügy helyzete alapján történjenek a közoktatási intézményekkel kapcsolatos döntések, és a korai intézménynyitással ne veszélyeztessék a beoltatlan gyermekek és szüleik, valamint a közoktatásban dolgozó munkavállalók életét és egészségét, akiknek a védettsége még messze nem alakult ki.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: iskolai nyitás, Orbán Viktor, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

  • Tévút – Magyar Hang-ajánló
  • Magyar Hang - 2021. május 13., 16:29
  • Róna Péter esszéje az ország kínaiaknak való kiárusításáról. Interjú Salát Gergellyel és Beck Zoltánnal. Őrségi, miskolci és tihanyi riport. Keresse a születésnapi Magyar Hangot, az Átlátszó mellékletével!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Munkanélküliek támogatása külföldön

Pin It on Pinterest