PDSZ: maradjanak zárva az iskolák és adjanak bérkompenzációt a szülőknek

PDSZ: maradjanak zárva az iskolák és adjanak bérkompenzációt a szülőknek

Lenner Pálma ápoló beolt egy pedagógust a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinával 2021. április 1-jén (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) eredményként értékeli a középiskolák megnyitásának elhalasztását, ám továbbra is követelik valamennyi köznevelési intézmény zárva tartását és a digitális munkarend fenntartását, valamint annak bevezetését az óvodákban is – írja a szervezet nyílt levelében Orbán Viktor miniszterelnöknek.  

A szakszervezet követeli, hogy a kifejezetten erre nyújtott európai forrásokból adjanak a szülőknek bérkompenzációt, rendeljenek el felmondási tilalmat, és támogassák a munkáltatókat, hogy álláshelyeket ne szüntessenek meg.

Úgy gondolják, hogy a köznevelési intézmények zárvatartása nemcsak a pedagógusok érdeke, hanem össztársadalmi érdek. Nincs olyan szakember, aki ne hívta volna fel a figyelmet arra, hogy az óvodák, iskolák megnyitása óriási veszélyt jelent a járvány további alakulása szempontjából. Most, amikor az egészségügy az összeomlás határán egyensúlyoz, nem kockáztathatjuk a óvodák és iskolák megnyitásával az egészségügy további terhelését – áll a PDSZ nyílt levelében. 

– Most, amikor elrendelték – nagyon is indokoltan –, hogy az üzletekben a maszkviselés mellett is 10 m2-enként egy személy tartózkodhat, miért gondolja Ön, hogy az óvodákban és iskolákban ugyanilyen biztonsági intézkedés nélkül ennél nagyságrendekkel többen egy légtérben tartózkodhatnak, ráadásul nem percekig, hanem akár több órán keresztül? Az intézményekben maszkviselési kötelezettség még mindig nincs – teszik hozzá. 

A gyermekek, tanulók és fiatalabb korosztályba tartozó szülők beoltásának még hozzávetőleges időpontja sincs, ugyanakkor tudható, hogy a jelenleg fertőző vírusvariáns a fiatalok körében is súlyos betegséget idézhet elő, mi több az ő körükben fokozottan terjed.  A gyermekek és tanulók, valamint hozzátartozóik élete és egészsége számára ezért az intézmények közvetlen és súlyos kockázatot jelentenek. Emiatt álláspontunk szerint a pedagógus a jelenléti oktatásra vonatkozó utasítás végrehajtását köteles megtagadni – véli a szakszervezet. 

Emlékeztetnek arra is, hogy bár a köznevelési intézményekben dolgozók beoltása folyamatosan történik, ám
többen a hét végéig még az első oltást sem kapják meg. – Tudományosan nem igazolható, hogy közvetlenül
az első oltás után a közoktatásban dolgozók védettsége kialakulna, ezt szakértők is alátámasztják – szögezik le.

– A fentiek miatt követeljük a köznevelési intézmények további zárvatartását mindaddig, amíg az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételei meg nem teremtődnek – emelik ki a levélben.