Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

8 milliárd forintnyi lélegeztetőgépet ajándékozott el eddig a kormány

Szerző: | 2021. május 08., 21:15 | Belföld

A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket pakolnak ki a Wizz Air Kínából érkezett repülőgépéből a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. május 9-én. Kínából ma hét repülőgéppel 5,5 millió védőmaszk, 600 betegőrző monitor, 80 lélegeztetőgép és több ezer lélegeztetőgépekhez szükséges felszerelés érkezett az országba (Fotó: MTI/Botár Gergely/Kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tavaly vett 16 ezer kínai lélegeztetőgépből eddig 425-öt ajándékozott el a magyar kormány, eladni valószínűleg egyet sem sikerült – derült ki az RTL Híradó összeállításából.

HIRDETÉS - AIP

A lélegeztetőgépeket a kormány 300 milliárd forint közpénzből vásárolta, az átlagos vételár 19 millió forint volt, ezzel számolva körülbelül 8 milliárd forint értékben ajándékozott. Csehországba került 150 lélegeztetőgép, majd a Felvidékre 27, Kárpátaljára 50, a Vajdaságba 100, Boszniába 30, Libanonba 20, Jordániába 10, Kirgizisztánba 20, Ugandába pedig 18.

A kormány úgy vásárolt 16 ezer lélegeztetőgépet, hogy itthon alig több mint 2000 működtetéséhez van személyzet, és nem sokkal kevesebb gép már a koronavírus-járvány előtt is rendelkezésre állt. A beszerzett lélegeztetőgépek így egy gödöllői raktárban állnak, tárolásuk körülbelül havi 90 millió forintba kerül.

Szijjártó Péter korábban utasítást adott a külképviseleteknek, hogy tárgyaljanak a feleslegesen tárolt lélegeztetőgépek eladásáról. Az RTL kérdésére, hogy a lélegeztetőgépekből eddig hányat ajándékoztak el, és hányat értékesítettek nem válaszoltak, csak ennyit írtak: „Ha más országoknak segíteni tudunk, annak örülünk.”

HIRDETÉS - AIP

Címkék: koronavírus, lélegeztetőgép


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest