Ketten fertőződtek meg itthon az indai mutánssal

Ketten fertőződtek meg itthon az indai mutánssal

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedvező tendenciát mutatnak a járványügyi adatok – erről beszélt az operatív törzs keddi online tájékoztatóján Müller Cecília.

A tájékoztatón kiderült, hogy itthon továbbra is jellemzően a brit variáns fertőz, mindössze két estben fedezték fel az indiai mutánst. Az egyik érintett már meggyógyult, a másikuk pedig rehabilitáción van. Külföldi úttal egyik esetet sem lehetett összefüggésbe hozni.

A szakember elmondása szerint az általunk használt védőoltások a mutánsok ellen is védelmet nyújtanak, bár az előfordul, hogy kicsit csökkent mértékben. A súlyos, életveszélyes megbetegedéstől ugyanakkor a védőoltások megmentenek.

A tiszti főorvos beszámolt a reggel egyébként már ismertetett adatokról, miszerint 5 176 630 ember megkapta már az első oltását, közülük 3 655 647-en pedig a második dózist is. A regisztrált 60 év felettiek 96 százaléka már megkapta valamelyik oltóanyagot, míg a 18 és 59 év közöttiek esetében ez az arány 88 százalék. Müller Cecília nagyon fontosnak nevezte, hogy a második védőoltást is mindenki felvegye.

Kiderült az is, hogy a héten újabb jelentős adag vakcinaszállítmány érkezik: kedden 439 ezer dózis Pfizer és 60 ezer Janssen, pénteken pedig 64 ezer adag Moderna.

A 12 és 15 év közöttiek oltásáról az operatív törzs fog döntést hozni, ez egyelőre még nem történt meg.