Orbán Viktor: Támogatjuk Albánia uniós tagságát

Orbán Viktor: Támogatjuk Albánia uniós tagságát

Edi Rama (Fotó: Edi Rama/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország teljes mértékben támogatja Albánia minél előbbi uniós tagságát – jelentette ki Orbán Viktor kedden Budapesten, miután Edi Rama kormányfővel tárgyalt. Korábban megírtuk, hogy a külföldi vezető érkezéséről az albán sajtóból értesültünk, a magyar külügy tájékoztatását nem találtuk a témában. Ezért is levélben érdeklődtünk, miről fognak tárgyalni, és miért nem tájékoztatták a nyilvánosságot.

Az MTI kedd délutáni hírében persze az előbbiekről nem esett szó. Mint írták, a találkozót követő angol sajtónyilatkozatban Orbán kiemelte: Magyarország nem csupán szimpátiából támogatja Albánia uniós tagságát, hanem azért is, mert ez áll érdekében. Szerinte tagsági perspektíva nélkül nem lehet szavatolni a kontinens biztonságát sem politikai, sem gazdasági szempontból.

Orbán Viktor kifejtette azt is, albán kollégájával már régóta együttműködik, hiszen Edi Rama három egymást követő választáson győzött. Ez nagyon különleges az európai politikában, mondta, gratulálva Rama sikeréhez. A miniszterelnök a távirati iroda szerint kijelentette: nincs nagyobb politikai nézetkülönbség a két ország között, és a legfontosabb, hogy Magyarország kiáll amellett, hogy Albánia megkapja az uniós tagságot. A gazdasági kapcsolatokról szólva Orbán Viktor az OTP albániai jelenlétét nevezte az együttműködés zászlóshajójának. – A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha van egy ilyen nagyobb befektető, akkor a többiek is követik – közölte.

Edi Rama köszönetet mondott Magyarországnak Albánia uniós integrációjához vezető úton nyújtott támogatásért. „Régi barátság köti össze a magyarokat és az albánokat, és a két ország együttműködését tovább kell erősíteni” – hangoztatta.