Az ellenzéki összefogás válaszokat követel: Jelenleg is tartanak a lehallgatások?

Az ellenzéki összefogás válaszokat követel: Jelenleg is tartanak a lehallgatások?

Az ellenzéki pártok vezetői

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéki összefogás pártjai – a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd – felszólítják az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kormánypárti tagjait, hogy „ne akadályozzák az igazság kiderülését”, és menjenek el a Nemzetbizottsági bizottság hétfői ülésére – olvasható a lapunknak megküldött közleményben.

Mint a hat párt közös állásfoglalásában hangsúlyozza, beismerő vallomásnak tekintik, ha a kormánypárti honatyák nem mennek el a zárt ülésre, és ezért vállalniuk kell a felelősséget.

Mint felidézik, „az elmúlt napokban a rendszerváltás óta eltelt évtizedek legkomolyabb lehallgatási botrányára derült fény, amely hatalmas felháborodást váltott ki a magyar társadalomban”.

– A tizenhét ország tényfeltáró újságíróinak összehangolt oknyomozó munkájával felderített információk Magyarország vonatkozásában arra engednek következtetni, hogy az Orbán-kormány több száz magyar állampolgárt – köztük független újságírókat, ellenzéki politikusokat, üzletembereket, ügyvédeket – figyelhetett meg, hallgathatott le – szögezik le.

Az ügyet felderítő újságírók közölték azt is: mindez a megfigyelt személyek mobiltelefonjára telepített, Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel történhetett meg.

A pártok emlékeztetnek arra, hogy a botrány kirobbanását követően az Orbán-kormány miniszterei „egymásnak ellentmondó, mismásoló nyilatkozatokat adtak, nem cáfolva a Pegasus alkalmazását”. Ezért hívta össze jövő hétfőre Stummer János, a Nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke a testületet, ahol tisztázhatják „a súlyos, példátlan kémbotrány állításait”, és magyarázatot kaphatnak a megjelent információkra.

Két miniszter, Pintér Sándor és Szijjártó Péter jelezte is, hogy zárt ülésen ugyan, de hajlandóak a feltett kérdésekre válaszolni – tetszik hozzá.

Az ellenzéki összefogás a következő kérdésekre vár választ:

  • Megvásárolta, illetve használta-e valamelyik hazai szakszolgálat a Pegasus nevű megfigyelőprogramot?
  • Adott-e engedélyt az Orbán-kormány jelenlegi igazságügyi minisztere vagy valamelyik hivatali elődje újságírókkal, ellenzéki politikusokkal szembeni titkos információgyűjtésre?
  • Adott-e engedélyt Varga Judit beosztottja, Völner Pál parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes újságírókkal, ellenzéki politikusokkal szemben történő titkos információgyűjtésre?
  • Tudott-e Orbán Viktor arról, hogy független újságírókat, ellenzéki politikusokat, üzletembereket és ügyvédeket hallgattak le az elmúlt években Magyarországon?
  • Jelenleg is tartanak-e a lehallgatások?

Mint kijelentik, fontosnak tartják, hogy a magyar állampolgárok megfelelő válaszokat kapjanak az eddig felvetődött kérdésekre, ahogyan elengedhetetlen annak megállapítása, történt-e bárminemű visszaélés az Orbán-kormány részéről.

További cikkeinket a megfigyelési botrányról itt találja.