24.hu: Nyomozás indult egy fideszes képviselő birtokán elköltött uniós támogatás miatt

24.hu: Nyomozás indult egy fideszes képviselő birtokán elköltött uniós támogatás miatt

Fotó: Unsplash/Mufid Majnur

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával rendelt el nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Kovács Sándor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fideszes országgyűlési képviselő birtokán elköltött európai uniós pénzek miatt – tudta meg a 24.hu.

Az eljárást felügyelő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága október 14-én rendelte el a nyomozást, amely jelenleg felderítési szakaszban van. Gyanúsítottat még nem hallgattak ki az ügyben.

A portál szeptember elején tárta fel, hogy a kormánypárti politikus családi birtokán 60 millió forint vissza nem térítendő támogatásból létesültek turisztikai beruházások – vendégház, filagória, turisztikai bemutatóház és „csónakszállás” –, habár az összegeket hivatalosan nem az országgyűlési képviselő kapta.

Kovács korábban azt állította, semmi köze a turisztikai létesítményekhez, ő csak a telket adta, hogy a fia és a felesége által vezetett egyesület birtokában álló cég építkezhessen.

Azt állította, hogy a felépítmények az uniós pénzek nyerteseinek tulajdonában vannak, ám a szóban forgó telek tulajdoni lapján tulajdonosként csupán Kovács és az édesanyja volt feltüntetve, vagyis ők ketten lettek az uniós beruházások kedvezményezettjei. Ezt a 24.hu cikke után – a beruházások elkészülte után öt évvel – módosította a politikus, de ekkorra a NAV már elrendelte a nyomozást.

A hatóságok látókörébe úgy került az ügy, hogy Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője a cikk nyomán írásbeli kérdéssel fordult a legfőbb ügyészhez. Kérdését Polt Péter feljelentésként értékelte, és továbbította a Központi Nyomozó Főügyészséghez, amely a NAV hatáskörébe rendelte az ügyet.