370 millió forintba került a szigetszentmiklósi olajszennyezés eltakarítása és a helyreállítás

370 millió forintba került a szigetszentmiklósi olajszennyezés eltakarítása és a helyreállítás

Olajszennyezés a Ráckevei (Soroksári) Duna-ágnál (Fotó: Facebook/Pfeifer Rikárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Befejeződtek a munkálatok a Szigetszentmiklóson tavaly decemberben történt olajszennyezés helyszínén – tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel. Az OVF közleménye felidézte: „2020 decemberében példátlan környezetkárosítás történt", ismeretlenek hatalmas mennyiségű olajszerű anyagot engedtek a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ágba vezető csatornába Szigetszentmiklóson.

A vízügy szakemberei – társszervekkel és civilekkel együtt – hónapokon át dolgoztak a természeti környezet megmentésén és a lehetséges helyreállításon. A munkálatok befejeződtek, „most már az anyatermészeten a sor” – írták.

Láng István, az OVF vezetője videójában azt mondta: egyszerre érte támadás a természetet és az embereket is. Megjegyezte: azért is nevezi támadásnak, mert nagy valószínűséggel szándékos olajszennyezés történt. Csaknem 20 ezer szennyezett olaj került a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ágba. Szerencse, hogy nappal jelent meg a szennyezés, így időben észrevették.

A főigazgató elmondta, hogy több vízügyi igazgatóság is segítette a mentést. A legsürgősebb az volt, hogy lokalizálják, ne engedjék tovább az olajat. Ezután megkezdődött a szennyezett területről az olaj összeszedése és elszállítása. A szennyezett terület mérete 1830 négyzetméter. A vízügy részéről itt volt, hogy több mint hetven ember dolgozott annak érdekében, hogy a védekezés sikeres legyen – mondta a főigazgató, aki kiemelte: a lakosság is sokféle módon segítette a szakemberek munkáját.

Láng István kiemelte: fontos volt, hogy még a vegetációs időszak előtt megtörténjen a terület helyreállítása. Ha vártak volna a helyreállítással egy évet, akkor a területen más, akár invazív fajok jelentek volna meg – tette hozzá. A vízügyi munkálatok befejeződtek, mostantól azon vannak, hogy védjék a területet, segítsék a természetes folyamatokat. Láng István, abban bízik, hogy a vegetáció egy-két éven belül helyreáll. A védekezés teljes költsége a helyreállítással együtt mintegy 370 millió forint lesz – mondta az OVF főigazgatója.

Tavaly december 12-én telefonos lakossági bejelentés nyomán értesült a vízügy arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei-(Soroksári)-Dunába torkollik. Kiderült, hogy a csatornába került szennyező anyag főként motorolajat, kisebb mennyiségben gázolajat tartalmaz. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

AZ ÉLET MEG MINDEN PODCAST – Sajó Tamás

Árnyék podcast a mentális egészségről – Pettik Ágival