5000-hez közelít az új fertőzöttek száma

5000-hez közelít az új fertőzöttek száma

Védőruhába öltözött ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórház Kútvölgyi tömbjében 2020. december 15-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

4 948 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést – derül ki a járvánnyal kapcsolatos tájékoztatásra létrehozott kormányzati oldal legfrissebb adataiból. Ezzel 424 130 főre nőtt a járvány kezdete óta hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Az elmúlt 24 órában elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így már 14 902 áldozatot követelt a vírus. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, 319 ezernél is többen vannak, akik már átestek a betegségen.

A jelenlegi adatok szerint 89 537 aktív fertőzöttről tudni. 5282 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 482-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 563 601 ember kapott oltást, közülük 244 407-en már a második adagot is. A háziorvosok továbbra is végzik az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált időset tud beoltani. Emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként 10 fő beoltására van lehetőség. A kórházi oltópontokon is folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával. 

A tájékoztatásban kiemelték, hogy a járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, ezért továbbra is érvényben vannak a védelmi intézkedések, az operatív törzs az utazási szabályok szigorításán és az oltási stratégia módosításán dolgozik, hogy minél többen minél előbb megkapják az első oltást a rendelkezésre álló vakcinákból.

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, hogy a következő napok eseményeinek fényében döntik el, hogy kell-e szigorítani, hiszen „a helyzet valóban drámaian romlik”, a fertőzöttek száma az elkövetkezőkben várhatóan drasztikusan emelkedni fog. A Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője közben arról beszélt, megfontolandó egy újabb üzletzár és az általános iskolákban a digitális oktatás az alsósoknál is egy rövid időre.

Címkék: koronavírus