Megfontolandó lehet az újabb üzletzár és a digitális oktatás

Megfontolandó lehet az újabb üzletzár és a digitális oktatás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megfontolandó egy újabb üzletzár és az általános iskolákban a digitális oktatás az alsósoknál is – erről beszélt a Hír TV-ben a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője. Orbán Viktor miniszterelnök már utalt rá a pénteki rádióinterjújában, hogy a romló adatok miatt a következő napok eseményeinek fényében döntik el, hogy kell-e szigorítani.

A járvány megfékezésében az a legfontosabb, hogy a kontaktusok számát csökkentsük az emberek között – erről beszélt Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a Hír TV-ben. Galgóczy Ágnes szavai szerint indokolt lehet az üzletek nyitvatartását korlátozni azzal, hogy csak a létfontosságú boltok, az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, posták, bankok maradjanak nyitva. Arra hivatkozott, hogy a plázákban „az emberek azért ott vannak, találkoznak” és annak ellenére, hogy a szabályokat betartják, ez a fertőzés terjedését segítheti. A szakember szerint akár már egy kéthetes zárási periódus is látványos eredményt hozhat.

Galgóczy Ágnes az iskolákról is beszélt, megfontolandónak nevezve, hogy szintén egy rövid időszakra a digitális oktatásra álljanak át az általános iskolában az alsótagozatos osztályok is. A jelenlegi járványügyi adatok ugyanis azt mutatják, hogy a gyerekek körében erősen terjed a fertőzés.

Esetleges szigorításokra már Orbán Viktor miniszterelnök is utalt a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. A kormányfő azt mondta, hogy a következő napok eseményeinek fényében döntik el, hogy kell-e szigorítani, hiszen „a helyzet valóban drámaian romlik”, a fertőzöttek száma az elkövetkezőkben várhatóan drasztikusan emelkedni fog.

Galgóczy Ágnes szerint egy ilyen kéthetes szigorítás mellett a védőoltásokkal viszont gyorsan lehetne haladni, így ez a kettő együtt a járvány megfékezését szolgálná.

A szakember kitért rá, hogy a brit mutáns már megjelent itthon, több mint 400 embernél mutatták ki, egy páciensnél pedig az első dél-afrikai mutációt is felfedezték. Utóbbi beteg ráadásul nem járt külföldön, vagyis már Magyarországon fertőződött meg. Ez a mutáns ráadásul képes lehet újra megfertőzni azokat, akik már átestek a betegségen és a védőoltások is kevésbé hatékonyak.

Galgóczy Ágnes egyúttal mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon és éljen a felajánlott oltás lehetőségével.

Címkék: Galgóczi Ágnes