Átlátszó: A bátonyterenyei akku-feldolgozóból került 11 ezer hordó veszélyes hulladék Abasárra

Átlátszó: A bátonyterenyei akku-feldolgozóból került 11 ezer hordó veszélyes hulladék Abasárra

A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitójának napján, 2021. július 7-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 100 milliós – 103 millió forintos – büntetést szabott ki a hevesi kormányhivatal az abasári, illegálisan tárolt akkumulátor-hulladék ügyében – írja az Átlátszó.

Az oknyomozó portál felidézte, hogy még júliusban tartottak ellenőrzést a szakemberek az egykori abasári honvéd-laktanya területén, mert „erős vegyszerszag volt érezhető”. Az érintett ingatlanok egyébként Natura 2000 besorolású területek. A jegyzőkönyvek szerint két épületben találtak nagy mennyiségű akku-hulladékot, 11 ezer hordónyit. Karácsony Tibor László vállalkozó – aki jelenleg is évi 196 ezer tonna veszélyes hulladék országos szállítására szóló engedéllyel rendelkezik – az abasári raktározáshoz hulladékgazdálkodási engedélyt nem tudott felmutatni. Azt viszont dokumentumokkal igazolta, hogy a hulladék tulajdonosa a SungEel Hitech Hungary Kft.; a vállalkozó ezzel a céggel kötött szerződést és a szállítóleveleken ez a cégnév szerepelt. A dél-koreai tulajdonú SungEel Kft.-nek Szigetszentmiklóson és Bátonyterenyén van akkumulátor-újrahasznosító üzeme, utóbbi tevékenységét éppen nemrég függesztették fel a szabályok többszöri megszegése miatt.

A büntető határozat szerint a veszélyes hulladék engedély nélküli raktározásával megvalósult a környezetveszélyeztetés vétsége. A veszélyes és az egyéb nem veszélyes hulladékok esetében számolt bírságok teljes összege 103 millió forint.

Címkék: Bátonyterenye