A belügyminiszter javaslata szerint csak annak járna közmunka, akinek tiszta az udvara

A belügyminiszter javaslata szerint csak annak járna közmunka, akinek tiszta az udvara

Romos ház Tarnaörsön (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét visszacsempészné Pintér Sándor belügyminiszter azt a törvényi rendelkezést, amely három hónapra kizárná a közmunkából mindazokat, akiknek rendezetlen a lakókörnyezete - vette észre az Mfor. A portál emlékeztetett: ezt a rendelkezést az Alkotmánybíróság már egyszer megsemmisítette.

Az erről szóló törvénymódosítást a belügyminiszter egy 162 oldalas, Egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításáról szóló, kedd este a parlamentnek benyújtott javaslatcsomagban helyezte el.

Az ügy pikantériája, hogy az Alkotmánybíróság ezt a rendelkezést egyszer már megsemmisítette, amikor 2017-ben Székely László ombudsman kezdeményezésére kimondta: nem zárható ki a közmunkából, akinek rendezetlen az udvara. emlékeztetett a portál.

Pintér Sándor ezúttal a rendezetlen lakókörnyezetet is pontosan definiálja: rendetlenségnek számítana az ingatlanon a hulladék-felhalmozás vagy egészségre káros anyagok tárolása, balesetveszélyes építmény, az ingatlan elhanyagolt állapota, amely a növényi és állati kártevők, kórokozók elszaporodását elősegíti, illetve ha az ingatlanról az állatok közterületre kijutása akadálytalanul történik, és ha az ingatlanhasználó az ingatlannal kapcsolatban a helyi önkormányzati rendeletben előírt kötelezettségeket nem teljesíti.

A magánszférához való jog körében az elhanyagolt, rendezetlen lakókörnyezethez való jog nem is értelmezhető, különösen úgy, ha egy ilyen állapot más személyeknek a tiszta, egészséges környezethez való jogát csorbítja – indokolja meg Pintér Sándor belügyminiszter, hogy miért nem adna közmunkát annak, akinek elhanyagolt az ingatlana. Kitért arra is, hogy a település rendezettsége jó hatással van a turizmusra és a befektetői hajlandóságra, és a teljes település lakosságát szolgálja.

Az Mfor emlékeztet: az Alkotmánybíróság 2017-ben már egyszer megsemmisítette ezt a törvényi előírást. Az Ab a közfoglalkoztatási jogviszonyról megállapította, hogy egy atipikus munkaviszony, amely funkcióját illetően a szociális rendszerhez kapcsolódik, azaz a szociálpolitika és a foglalkoztatáspolitika metszéspontjában helyezkedik el; munkateljesítményhez kötött szociális ellátás.