„A brüsszeliek szeretnék megbuktatni a lengyel kormányt”

„A brüsszeliek szeretnék megbuktatni a lengyel kormányt”

Orbán Viktor a Kossuth rádióban (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország minden vállalást teljesített, de Brüsszel nem akarja ideadni a pénzt, „és kínban fogant, időnyerési célból föltett kifogásokkal él” – jelentette ki Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió reggeli műsorában.

Arra a kérdésre, hogy miért nem kapjuk meg a pénzt, úgy válaszolt: „lehet, hogy annak egy része már Ukrajnában van”. Amikor nincs arra sem pénz, hogy Ukrajnának a már megígért összegeket odaadjuk és újabbakat ígérgetünk, és van valaki, aki nem kapta meg a pénzt, akkor jogos a gyanú, hogy lehet, hogy ez a pénz már nincs is meg – mondta. Hozzátette: ezt nem tudjuk világosan, mert Brüsszel nem beszél világosan ebben az ügyben. Arról is beszélt, hogy körülbelül 3 milliárd euróval tartozik Brüsszel Magyarországnak, mert „mi befizetjük, amit be kell fizetni, de amit nekik ide kellene adni, az nem jön”, ezért kialakul egy adósság. „Most ők húzzák az időt, most már nem azt mondják, hogy nem adják oda”, hanem azt mondják, hogy az igazságügyi rendszer működéséről feltennének még néhány kérdést. Megjegyezte: most kaptunk kilenc kérdést, például, hogy van-e elég irodahelyisége a bíróknak. – Ezek komolytalan kérdések, tehát az egész vita most már abszurd – jelentette ki.

A kormányfő kifejtette: a brüsszeli bürokraták a lengyel választások eredményére várnak, „a brüsszeliek szeretnék megbuktatni a lengyel kormányt”, és baloldali kormányt szeretnének Lengyelországban. Mindent meg is tesznek ennek érdekében, „nem tudjuk, hogy sikerrel járnak-e” – mondta. Október közepén lesz a választás, és abban reménykednek Brüsszelben, hogy ha baloldali kormány jön, akkor Magyarország majd egyedül marad, és „könnyebben elbánnak velünk”. De ha marad a konzervatív kormány Lengyelországban, akkor a két ország egymást mindig meg fogja védeni, és akkor viszont Brüsszelnek kell engednie – hangsúlyozta Orbán Viktor.